Gemeente Maastricht

7 mei 2003

Kermis van Markt naar Mecc

Het staat zelfs in de Capitool-reisgids voor Zuid-Limburg en Maastricht: in mei is er voorjaarskermis op het Vrijthof. De historische torens van de Servaas en Sint Jan zijn dan even omgeven door fel-knipperende lampen en de lichten van het reuzenrad. Maar niet dit jaar. Voor één keer vindt de voorjaarskermis in het MECC plaats. Wat vindt Maastricht daarvan?

Gat

Vorig jaar, vlak voor de zomervakantie stond het plotseling in de krant: het Vrijthof was niet langer veilig voor grote evenementen als de kermis en het Preuvenemint. De Gemeente Maastricht liet onmiddellijk diverse onderzoeken uitvoeren, onder andere door het TNO. De conclusie luidde dat het Vrijthof niet langer kon worden belast en dat in de parkeergarage sprake was van betonrot. Het Vrijthof en met name de parkeergarage onder het beroemde plein toe waren aan `vernieuwbouw'. Dat betekent dat de wanden blijven staan, maar dat vanuit de bouwput het plein opnieuw wordt opgebouwd. Wie nu langs de hekken rondom het Vrijthof loopt, kijkt in metersdiepe afgravingen. Bulldozers, hijskranen en stalen constructies leggen een gat bloot op de plek die symbool staat voor het historische hart van Maastricht en de gezamenlijke activiteiten van haar inwoners. Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om de parkeergarage aan de meest moderne eisen te laten voldoen, het parkeercomfort te vergroten, een ondergrondse en ruime fietsenstalling in te bouwen, en de straten rondom het Vrijthof meer `autoluw' te maken. Volgens de informatieborden naast het plein is het Vrijthof in augustus deze zomer gereed, en zal in november ook de parkeergarage klaar voor gebruik zijn.

Met z'n allen

"Wàt? In het MECC?" Drie scholieres, slenterend in de Grote Staat, zijn duidelijk verrast door de vraag wat ze ervan vinden dat de jaarlijkse Kermis voor één keer naar het MECC verhuist. Gehaast vragen ze meteen naar de voorzieningen. Gaan de bussen ook 's avonds? Is de Kermis nu ook goedkoper? En zijn er wel dezelfde attracties? Ze lopen verder, mobieltjes in de aanslag. Want dit moet natuurlijk even besproken worden.
In het bushokje op het Vrijthof, pal naast de bouwput, antwoordt een dame dat ze die verontwaardiging wel snapt. "Eigenlijk ga ik zelf niet naar de kermis, hoor. Maar ik kan me voorstellen dat het voor de mensen die ervan houden, jammer is. Bij het MECC denk je toch aan iets anders, aan congressen en grote expo's. Bij het Vrijthof denk je aan gezelligheid en uitgaan. Dus vanuit dat oogpunt slaat het nergens op."

Een studente die net haar fiets aan een van de hekken op slot zet, vindt het prima dat de kermis even van locatie verandert: "Ik vond het altijd leuk om er even langs te lopen, als ik toch in de stad ben. Maar ik ga er niet helemaal voor naar het MECC, dat is me teveel gedoe. Maar de kermis is altijd heel druk bezocht, dus ik denk het goed is dat de kermis tenminste niet helemaal is afgezegd. Anderen kunnen nu alsnog gaan."
Daar denkt een moeder met kinderwagen die juist het winkelcentrum Entre Deux verlaat, heel anders over. "Verschrikkelijk. Ik ging altijd, soms wel iedere dag. Samen met een vriendin die ook kinderen heeft. We wonen hier in het centrum, dus we gingen te voet. In de bus naar het MECC is zo onhandig met een kinderwagen. M'n dochtertje zei laatst nog `mam ik hoop dat het Vrijthof snel weer klaar is.' Ik weet niet of ik dit jaar ga."
Een paar kinderen die in een winkel langs rekken speelgoed lopen, maakt het niet veel uit. "We gaan thuis altijd met z'n allen", antwoordt een van hen. "Met de auto of met de bus. Dus dat zullen we dit jaar ook wel doen." Twee toeristen die met de kaart van Maastricht op de Servaasbrug staan pakken direct een pen uit hun rugzak. "Het MECC? Waar ligt dat? En welke bus gaat daar naartoe? We willen er wel naartoe, we zijn hier maar een weekje." En een student die op het station net z'n tanden in een frietje wil zetten zegt: "Het MECC? Ha, mooi, daar woon ik vlakbij. Waarom doen ze het eigenlijk niet op de Markt?"

Botsautootjes

"Toen ik kind was, werd de kermis wel op de Markt gehouden", zegt Piet Keijmis, wethouder Stadsbeheer en Sport en verantwoordelijk voor de eenmalige verhuizing. "Sinds de parkeergarage onder het Vrijthof er kwam, is de Kermis ook altijd daar geweest. Vanaf de jaren zestig of zeventig, dus."
Onder de gegeven omstandigheden ziet Keijmis de verplaatsing van de kermis naar het MECC als de beste oplossing. "Verschillende andere locaties zijn besproken, zoals de Griend, de Wilhelminakade, de Brusselsepoort en de Geusselt. Maar steeds waren er dan bezwaren met het oog op bijvoorbeeld de beschikbare ruimte voor alle attracties, de veiligheid, de stroom-, water- of rioleringsvoorziening. En ik kan de kermis wel naar de Markt verplaatsen, maar dan moet ik in de kermisperiode vier markten verhuizen. En met de marktkooplui hebben we een contract. Dan los ik wel één probleem op, maar creëer ik meteen een ander probleem."
Het MECC is ook met het openbaar vervoer prima te bereiken, benadrukt Keijmis. "Er gaan per uur zestien bussen, je kan vanaf het Centraal station naar station Randwijck en er zijn parkeergarages." Het merendeel van de Kermisbezoekers komt uit de buitenwijken, en kwamen dus toch al met de bus of de auto. Wat dat betreft maakt de verplaatsing weinig uit, denkt Keijmis.
Vanzelfsprekend heeft Keijmis ook contact gehad met de twee nationale Kermisbonden. Het bleek dat de kermisexploitanten die al hadden ingeschreven op Maastricht, de locatiewijziging geen probleem vonden. Sterker nog, er zijn dit jaar zelfs meer attracties, vertelt de wethouder.
Gaat de wethouder zelf ook een kijkje nemen? "Als kind was ik vroeger niet van de Kermis te slaan, ik spaarde er maanden voor. Als er nu kermis is, spreken we af met vrienden, en pakken er een cafeetje bij. Maar ik ga niet meer in de botsautootjes."