Arcadis NV

PERSBERICHT

Utrechtseweg 68
Postbus 33
6800 LE Arnhem
Tel 026 3778 292
Fax 026 4438 381
www.arcadis-global.com

Arnhem, 7 mei 2003

WINST ARCADIS BLIJFT STABIEL

ARCADIS, de internationale advies- en ingenieursonderneming, heeft vandaag bekend gemaakt dat in het eerste kwartaal van 2003 de winst stabiel is gebleven ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het netto operationeel resultaat bedroeg net als vorig jaar EUR 3,9 miljoen, ofwel EUR 0,19 per aandeel. Dit resultaat werd behaald ondanks moeilijke marktomstandigheden en aanzienlijke valutakoersinvloeden. Het negatieve effect van de koersdalingen van de Amerikaanse, Braziliaanse en Chileense valuta op omzet en resultaat bedroeg 9%. Ondanks dit valuta-effect, bleef ook de omzet met EUR 193 miljoen op hetzelfde niveau als vorig jaar.

In een reactie op de cijfers zei bestuursvoorzitter ir. H.L.J. Noy: "Zoals bij veel bedrijven had het uitblijven van economisch herstel in combinatie met aanhoudende politieke onzekerheden een negatief effect op de marktomstandigheden voor ARCADIS in het eerste kwartaal van 2003. Dit vertaalde zich in lagere autonome groei van de bedrijfsactiviteiten en druk op de marges. Door consequent vast te houden aan de uitgezette strategische koers gericht op winstgevende groei in onze bestaande geografische markten, waren we in staat een stabiele omzet en winst te melden ondanks moeilijke marktomstandigheden en de aanzienlijke invloed van valuta-effecten in het kwartaal."

Belangrijkste cijfers

Bedragen x EUR 1 miljoen, tenzij anders vermeld 1e kwartaal 2003 2002 Stijging
Bedrijfsopbrengsten 193 193 0%
Bedrijfsresultaat 1) 6,9 7,7 -10%
Netto operationele winst 1) 3,9 3,9 0%
Idem, per aandeel (in EUR) 2) 0,19 0,19 0%
1) Vóór afschrijving goodwill

2) Zowel in 2003 als in 2002 gebaseerd op 20,3 miljoen uitstaande aandelen



Toelichting
Het constant blijven van de bedrijfsopbrengsten, ondanks een negatief valuta-effect van 9%, was grotendeels het gevolg van acquisities (hoofdzakelijk FCI in Frankrijk). Deze zorgden (per saldo) voor 8% groei. De autonome groei bedroeg 1%. Deze was vooral afkomstig uit België en Engeland. In de overige landen waar ARCADIS actief is, was het activiteitenniveau in autonome zin redelijk stabiel.
De daling van het bedrijfsresultaat met 10% werd voor 9% veroorzaakt door valutakoers-verschillen. De bijdrage vanuit acquisities was 7%, zodat de autonome daling 8% bedroeg. Deze daling kwam met name tot stand in Nederland en Brazilië. In Nederland was door slechtere marktomstandigheden in combinatie met hogere pensioenlasten sprake van druk op de marges, terwijl in Brazilië door de regeringswisseling eind vorig jaar, vertraging optrad in de opdrachtverlening. Aangezien ARCADIS in Brazilië een belang heeft van 50% plus één aandeel, werd de daling van het bedrijfsresultaat voor een deel gecompenseerd via het belang derden. Door een iets lagere belastingdruk, betere resultaten bij de niet-geconsolideerde deelnemingen en een veel geringere invloed van het belang derden, bleef het netto operationeel resultaat op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Marktontwikkelingen
In de infrastructuur- en milieumarkt, de twee belangrijkste markten voor ARCADIS kon de autonome groei worden gecontinueerd. In de infrastructuurmarkt bedroeg de autonome groei 7%. Deze was vooral afkomstig uit België en Duitsland en in mindere mate de Verenigde Staten. De groei in Duitsland was het gevolg van werkzaamheden ten behoeve van de hogesnelheidslijn Ebensfeld-Erfurt en van de overstromingen in het oosten van Duitsland. In Nederland was terughoudendheid merkbaar in de gemeentelijke markt, terwijl door de lange kabinetsformatie de besluitvorming op landelijk niveau stagneert. De autonome groei in de milieumarkt was met 1% bescheiden. Vooral België en Brazilië, waar de milieumarkt nog in ontwikkeling is, droegen bij aan de groei. Ook in de Verenigde Staten ontwikkelden de milieuactiviteiten zich gunstig. De gebouwenmarkt volgt het meest de bewegingen van de conjunctuur. In alle Europese landen waar ARCADIS actief is, was onder invloed van de neergaande conjunctuur sprake van een autonome daling van activiteiten. Daarentegen kon de eind vorig jaar voor het eerst zichtbare groei in de Verenigde Staten worden voortgezet. Per saldo resulteerde een autonome daling van 10%. In het segment communications trad een daling op van 15% autonoom. Deze was het gevolg van een vertraagd op gang komen van de nieuwe WOZ-ronde in Nederland en de na het eerste kwartaal vorig jaar opgetreden daling van de telecomactiviteiten. De GIS-activiteiten (Geografische Informatie Systemen) bleven groei vertonen.

Projecten
In het eerste kwartaal van 2003 werkte ARCADIS aan de volgende projecten: Infrastructuur

* In opdracht van de Vlaamse regering zal ARCADIS in consortiumverband achthonderd gevaarlijke kruispunten en wegvakken op gewest- en provinciewegen in Vlaanderen veiliger maken. Hiertoe wordt de komende 5 jaar per jaar EUR 100 miljoen geïnvesteerd.
* In opdracht van de stad Parijs werkt ARCADIS aan de overkapping van een sectie van de Boulevard Peripherique rondom Parijs met het doel geluidshinder terug te dringen en de verbinding met randgemeenten te verbeteren.
Milieu

* In Chili heeft ARCADIS voor de El Abra-mijn een tweejarige opdracht verkregen voor het uitvoeren van een milieu-audit, waarbij onder andere alle water- en luchtinstallaties worden onderzocht.
* ARCADIS stelt het strategisch milieueffectrapport (SMER) voor het (Wester)Schelde estuarium op, waarmee de politieke besluitvorming wordt ondersteund om de toekomst van de Schelde als belangrijke vaarroute en natuurgebied zeker te stellen en de veiligheid van omringend land te waarborgen.
Gebouwen

* ARCADIS verzorgt het bouwtoezicht bij de renovatie van het Casón del Buen Retiro in Madrid, dat beroemde kunstwerken uit de 19e en 20e herbergt. Door middel van sensoren en de nieuwste glasvezeltechnieken wordt de belasting van het historische gebouw, pilaren en dakconstructies permanent gecontroleerd.

* In de Verenigde Staten werd aan de groei in de gebouwenmarkt bijgedragen door het werk aan de uitbreiding van de laboratoria van DENSO International America bij de plaats Southfield in de staat Michigan. DENSO is een vooraanstaande leverancier van auto-technologie en -systemen. Communications

* In opdracht van de Panamese regering en de International Bank for Reconstruction and Development werkt ARCADIS voor de regio Darien in Panama aan de ontwikkeling van een kadaster. Onderdeel van de werkzaamheden zijn het maken van luchtfotografie en het ontwikkelen van software.

* ARCADIS ondersteunde Berea, een rioolbeheerder in de Amerikaanse staat South Carolina door toepassing van de nieuwste GIS-technologie met de aanpassing van hun verouderde GIS-bestand, waardoor informatiebeheer en dienstverlening naar klanten sterk verbeterden.

Vooruitzichten
De aanhoudend zwakke economie en de politieke onzekerheden hebben een remmende invloed op investeringen van zowel bedrijven als overheden. De infrastructuurmarkt levert een stabiele basis voor de omzet van ARCADIS. Groeimogelijkheden doen zich vooral voor in Europa. De unieke expertise van ARCADIS op railinfra gebied, met name met betrekking tot spoorgebonden systemen, biedt kansen voor groei, niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. In de milieumarkt kan het marktaandeel in de Verenigde Staten verder worden vergroot, terwijl in de minder ontwikkelde milieumarkten, zoals Frankrijk en Brazilië de activiteiten kunnen worden uitgebreid. In de gebouwenmarkt is een voorzichtig herstel zichtbaar in de Verenigde Staten. Herstel van de telecommarkt wordt voorlopig niet verwacht. De nieuwe WOZ ronde en de vraag naar geografische informatiesystemen kunnen de omzet in het communications segment positief beïnvloeden.

Bestuursvoorzitter Noy concludeert: "De lange termijn vooruitzichten voor ARCADIS zijn gunstig, maar de huidige economische realiteit heeft een drukkend effect op omzet en resultaat. Door meer aandacht voor de vraag vanuit bestaande klanten en met gerichte initiatieven wordt ingespeeld op kansen voor groei die zich ook nu voordoen. Facility management is daarvan een goed voorbeeld. Druk op marges wordt gepareerd door daar waar mogelijk kostenbesparingen door te voeren. Het negatieve valuta-effect, zal bij de huidige wisselkoersen niet volledig worden gecompenseerd door de bijdrage van in 2002 verrichte acquisities. De balans van ARCADIS is gezond en biedt voldoende ruimte voor uitbreiding van activiteiten door middel van nieuwe acquisities. Dit blijft in 2003 een belangrijke prioriteit. Al deze inspanningen zijn erop gericht in lijn met onze strategie, omzet en winst te vergroten, maar gezien alle onzekerheden is het niet mogelijk nu een concrete winstverwachting te geven voor 2003."

ARCADIS is een toonaangevende dienstverlenende kennisorganisatie, wereldwijd werkzaam op de terreinen infrastructuur, gebouwen, milieu en communications. Wij nemen verantwoordelijkheid voor projecten en programma's van idee, via implementatie tot exploitatie. Centraal in onze integrale aanpak staat de meerwaarde voor onze opdrachtgevers. ARCADIS telt 8500 medewerkers, die met elkaar een jaarlijkse omzet van EUR 850 miljoen genereren. We zijn resultaatgericht, investeren voortdurend in onze kennis en vaardigheden, zodat we opdrachtgevers maximale waarde kunnen bieden in de vorm van haalbare oplossingen die bijdragen aan hun succes.