Korps: Friesland, plaats: Fryslân 7-05-2003
Politieberichten van 6/5 (13.00 uur) t/m 7/5 (07.00 uur)

Sneek: inbraak auto
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Giekstraat. Het slot in de deur aan de passagierszijde werd vernield. Uit de auto werd een radio/cd-speler met een cd weggenomen. De eigenaar, een 28-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: inbraak auto
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Sint Maartenstraat. De deur aan de bestuurderskant werd opengebroken. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 21-jarige inwoner van Garyp, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: aanrijding
Dinsdag omstreeks 13.40 uur vond op de Goudenregenstraat een aanrijding tussen twee fietsers plaats. Een 60-jarige inwoonster van Lekkum fietste achter een groep schoolkinderen aan, die onder leiding van een leraar in de wijk aan het fietsen waren. Op een gegeven moment wilde de vrouw de groep inhalen. Op het moment dat zij daarmee bezig was, wees de leraar al fietsend iets aan dat zich aan de linkerzijde van de weg bevond. De achterste fietsers in de groep dachten toen dat zij naar links moesten en sloegen ook gelijktijdig af. Een 14-jarige jongen uit Leeuwarden, raakte daarop de vrouw, die ten val kwam. Een ambulance was reeds ter plaatse, doch alles bleek mee te vallen. De zaak werd verder onderling geregeld.

Drachten: aanrijding met gewonden
Dinsdag omstreeks 13.35 uur vond op de Martin Luther Kingsingel een "kop staart" aanrijding plaats tussen twee personenauto`s. Een personenauto, bestuurd door een 73-jarige inwoonster van Drachten, stond stil op de singel om af te slaan naar de winkelboulevard. Een achteropkomende auto, bestuurd door een 63-jarige inwoonster van Drachten, had dit te laat in de gaten en een aanrijding was het gevolg. Drie mensen, een 81-jarige man, een 51-jarige man en een 43-jarige vrouw, allen uit Drachten, die bij de 73-jarige vrouw in de auto zaten, werden voor onderzoek doorverwezen naar de huisarts, terwijl de vrouw zelf voor onderzoek werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: straatroof
Maandag tussen 19.30 en 20.00 uur bevond een 37-jarige inwoonster van Leeuwarden zich bij de fietsenstalling van een supermarkt aan de Oostersingel. De vrouw had net boodschappen gedaan. Zij had de boodschappentassen aan het stuur van de fiets hangen. Een jongeman, leeftijd tussen 20 en 24 jaar, normaal slank postuur, donder bruin haar, kwam plotseling achter haar staan en pakte een boodschappentas van het stuur en fietste ermee weg. In deze tas zat een telefoonkaart en een klein beetje geld. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Nijega: snelheid
Dinsdag omstreeks 14.10 uur werd op de Rijksweg N31 een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 32-jarige inwoner van Nijega, reed met een snelheid van 156 kilometer per uur, terwijl aldaar 100 was toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: actie "Jiskefet"
Dinsdag tussen 07.00 en 15.00 uur werd in de gemeente Leeuwarden in samenwerking met de afdeling milieu van de gemeente in het kader van de actie "Jiskefet" een controle gehouden op het aanbieden van bedrijfsafval. In totaal werden 18 containers van 15 bedrijven gecontroleerd. 9 bedrijven hadden de zaken goed voor elkaar. Hier werden geen overtredingen geconstateerd. Bij vier bedrijven werd licht verontreinigde goederen tussen het afval aangetroffen. Zij kregen een waarschuwing. Tegen twee bedrijven werd proces-verbaal opgemaakt. In hun afval werden spuitbussen, smeervet, blikken verf, remolie, kopervet, koelvloeistof en Tl-buizen aangetroffen.

Leeuwarden: latige man
Dinsdag omstreeks 17.45 uur werd op de Auke Stellingwerfstraat een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De verdachte was de woning van zijn 34-jarige ex-vrouw binnengedrongen. Hij had daarbij de deur geforceerd. Hij nam de sleutels van de auto mee en reed vervolgens met de auto van de vrouw weg. Vijf minuten daarna kwam de verdachte terug en toen was de politie inmiddels ter plaatse. De verdachte werd aangehouden. De verdachte werd agressief en verzette zich tegen zijn aanhouding. Toen gedreigd werd peperspray te gebruiken, werd hij wat rustiger en kon hij worden aangehouden. De verdachte werd geboeid overgebracht naar het bureau. De vrouw heeft aangifte gedaan. De verdachte werd ingesloten.

Heerenveen: hennep rooidag
Dinsdag tussen 08.00 en 19.00 uur werden in de gemeente Heerenveen in 11 panden een onderzoek ingesteld. Het betrof hier 10 woningen en 1 bedrijfspand. In vier woningen, aan de Leijen, Kastanjelaan, Wederik en Pastoriesingel, werd een hennepkwekerij aangetroffen, variërend van 35 tot 250 hennepplanten. In het bedrijfspand aan de Ynfeart werd een professionele kwekerij aangetroffen met 1800 planten. In totaal werden 2265 hennepplanten met bijbehorende apparatuur (assimilatielampen en tijdschakelaars etc) in beslag genomen. Door de NUON werden de meterkasten van de desbetreffende panden gecontroleerd. In een aantal gevallen was er sprake dat er illegaal stroom werd afgetapt. De desbetreffende panden kregen direct een voorlopige aanslag van duizenden euro`s van het energiebedrijf opgelegd. Ook bij het bedrijfspand werd de stroom illegaal afgetapt. Tegen de bewoners c.q. huurders van de panden waarin hennep werd aangetroffen zal proces-verbaal worden opgemaakt. Deze moeten nog worden gehoord. Door de politie werden 18 man voor deze actie ingezet.

Leeuwarden: snelheid
Dinsdag omstreeks 16.00 uur werd op de Kanaalweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 19-jarige inwoner van Leeuwarden, reed met een snelheid van 101 kilometer per uur, terwijl aldaar 50 was toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Drachten: aanrijding met gewonden
Dinsdag omstreeks 19.45 uur vond op de kruising afrit Rijksweg A7 Rijksweg N31, een aanrijding plaats tussen twee personenauto`s. Een personenauto, bestuurd door een 40-jarige inwoner van Heerenveen, kwam vanaf de afrit Rijksweg A7 en verleende op de kruising geen voorrang aan een personenauto, die bestuurd werd door een 47-jarige inwoonster van Oosterwolde, die over de N31 deze kruising naderde. De beide bestuurders en een inzittende, een 17-jarige inwoonster van Oosterwolde (dochter) raakten gewond en werden overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Beide auto`s werden totaal vernield en zijn weggesleept.

Leeuwarden: onder invloed
Dinsdag omstreeks 22.00 uur werd op de Emmakade een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 495 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272