VERENIGING VNO-NCW

Kist (ING) wil afspraken over beloning topbestuurders

Ewald Kist, bestuursvoorzitter van ING, vindt dat Nederlandse ondernemingen procedureafspraken moeten maken over de manier waarop raden van commissarissen de honorering van topbestuurders vaststellen. Ook moet worden afgesproken niet teveel het accent te leggen op prestatiebeloning. Topbestuurders die het bedrijf verlaten omdat ze fouten hebben gemaakt, moeten in de toekomst bovendien niet meer profiteren van riante vertrekregelingen.

Kist vindt het een taak van de commissie onder leiding van Morris Tabaksblat (oud-Unilever) om over deze onderwerpen voorstellen moet doen. Hij zegt dit in een vraaggesprek met het VNO-NCW-opinieblad Forum van deze week.

De ING-bestuurder vindt dat het vertrouwen in het internationale bedrijfsleven de laatste jaren 'een deuk' heeft opgelopen. 'Het duurt zeker een paar jaar om dat weer te herstellen', aldus Kist, die vindt dat beursgenoteerde ondernemingen teveel gericht zijn geweest op de korte termijn en op de kwartaalresultaten. Bovendien zijn beloningen teveel gekoppeld geweest aan de resultaten van de onderneming. 'Die combinatie leidde ertoe dat men voortdurend wilde weten: wat betekent deze ontwikkeling voor mijn beloning? Wie de kat op het spek bindt, krijgt moeilijkheden. Wie langs de afgrond loopt, valt er gemakkelijk in. Dat is dus gebeurd, eerst in Amerika en nu ook in Europa.'

In het interview met Forum reageert de ING-topman ook op de commotie die ontstaan is nadat ING aankondigde dat de honorering van zijn topbestuurders de komende drie jaar aanzienlijk wordt verhoogd. Als reactie op deze aankondiging zei FNV-voorzitter Lodewijk de Waal niet meer met werkgevers te willen praten.

Kist vindt dat een 'overtrokken' reactie. 'Men gaat te gemakkelijk voorbij aan de feiten. Die feiten zijn dat de beloningen van de raad van bestuur van ING de afgelopen drie jaar flink zijn gematigd. Sterker nog, ze zijn drie jaar achtereen omlaag gegaan.' 'De buitenlanders in de raden van bestuur van in Nederland gevestigde multinationals verdienen veel meer dan de Nederlanders; zulke verschillen gaan op lange termijn wringen. Laat één ding duidelijk zijn: ik zeg dit niet voor mijzelf, want ik ben inmiddels 59. Over een paar jaar ga ik met pensioen. Het gaat er mij om dat deze onderneming ook in de toekomst goede leiders nodig heeft. ING heeft in totaal 200 directeuren, meer dan 70 procent van hen komt niet uit Nederland. Uit die regionen komen de toekomstige bestuurders van de onderneming voort. Die mensen stellen terecht als eis dat er bij dit bedrijf marktconform wordt beloond. Doen we dat niet, dan raken we veel talent kwijt.'

De volledige tekst van het vraaggesprek met Ewald Kist, bestuursvoorzitter van ING Groep, is te vinden op de website van VNO-NCW: www.vno-ncw.nl.


---
De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070 - 349 01 67 (anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588)

07 mei 03 09:03