Ingezonden persbericht


Van woensdag 7 t/m zondag 11 mei 2003 in Amsterdam RAI

Compacte kunstrai met veel actuele kunst

"De KunstRAI wordt compacter van opzet, met veel actuele kunst en interessante activiteiten op de beursvloer," aldus Anneke Oele van Amsterdam RAI. "Op dit kunstevenement voor hedendaagse kunst presenteren zo'n honderd vooraanstaande galerieën actuele kunst, moderne kunst van nog levende kunstenaars, etnografica, glas en sieraden. Er zijn veel solo-presentaties te zien en is er werk van een toenemend aantal internationale kunstenaars. Centraal op de beursvloer is een tentoonstelling van het Haagse GEM en Fotomuseum rondom genetische manipulatie. De Mondriaan Stichting stelt een publieksprijs beschikbaar voor de beste galeriepresentatie; de meest veelbelovende jonge kunstenaar ontvangt uit handen van een vakjury de KDR KunstRAI prijs. De beurs wordt op woensdagavond 7 mei geopend door directeur Gitta Luiten van de Mondriaan Stichting." Deze negentiende KunstRAI vindt van woensdag 7 tot en met zondag 11 mei aanstaande plaats in de Parkhal van Amsterdam RAI.

Unieke presentatie GEM
Veelbelovend is een presentatie van het onlangs geopende museum voor actuele kunst GEM in Den Haag van voormalig KunstRAI-directeur Wim van Krimpen. Conservatoren Wim van Sinderen van het Fotomuseum en Roel Arkesteijn en Anne Tabak van het GEM: "Onder de titel GEMtechnologie & Fotomanipulatie verzorgen we een omvangrijke gezamenlijke presentatie die in het teken staat van genetische manipulatie en biotechnologie. Het GEM presenteert de meest recente resultaten van het project The Cosmopolitan Chicken van de Vlaamse kunstenaar Koen Vanmechelen (1965). In dit project, dat zich afspeelt op het raakvlak van globalisering, biotechnologie, ethiek en kunst, kruist Vanmechelen nationale en regionale kippenrassen tot multiculturele bastaards van kleurrijke pluimage. Zijn jarenlange fokprogramma zal uiteindelijk resulteren in een kosmopolitisch kippenras, dat alle nationale varianten in zich zal verenigen. Een hok met levende kippen maakt deel uit van de tentoonstelling. Het Fotomuseum toont een keuze van hedendaagse fotografen die de natuur door manipulatie op vergelijkbare manier naar hun hand zetten in hun foto's."

KDR KunstRAI prijs
De meest veelbelovende jonge kunstenaar van de KunstRAI ontvangt de KDR KunstRAI prijs. Deze nieuwe prijs wordt beschikbaar gesteld door drukkerij Kwak & Van Daalen & Ronday en bestaat uit het produceren van een catalogus van het werk van de winnende kunstenaar. De catalogus wordt op de volgende KunstRAI in een solostand gepresenteerd. Een vakjury, die dit jaar bestaat uit Els Barents (directeur huis Marseille in Amsterdam), Janneke Wesseling (kunstrecensente NRC) en Roel Arkesteijn (conservator GEM in Den Haag), maakt tijdens de officiële opening van de beurs bekend wie van de tien genomineerde kunstenaars de winnaar is. Het werk van de genomineerden wordt getoond op twee speciale stands op de beursvloer.

Publieksprijs Mondriaan Stichting
De Mondriaan Stichting stelt een publieksprijs beschikbaar voor de beste galeriepresentatie tijdens KunstRAI 2003. Bezoekers kunnen de galerie kiezen die naar hun mening de beste beurspresentatie heeft. Ze maken kans op een kunstbon van ¤ 500, te besteden bij de meest gekozen galerie. Uit de stemmen voor de meest gekozen galerie wordt op zondag 11 mei om 18 uur een winnaar getrokken en bekend gemaakt. Overigens zijn er drie keer per dag, op beperkte schaal, rondleidingen voor bezoekers.

Workshops 'kinderen en kunst'
Partijen als De Vrienden van het Stedelijk Museum en de Businessclub-leden worden ontvangen op de KunstRAI. Het Stedelijk Museum organiseert op zaterdag workshops voor kinderen met de kunstenaars Robert Smit (juwelen maken) en Tim Ayres (schilderen).

Talrijke deelnemende galerieën laten kunstenaars signeren, presenteren en discussiëren op hun stand, waaronder Flatland Gallery (Daniël en Geo Fuchs), Willy Schoots (o.a. Stephan Kaluza en Joke van Katwijk), PARC Editions (Thomas Verbogt), Galerie Louise Smit (sieraden maken met Iris Eichenberger), Mathijsen/Rubens Art (Arkadiusz Tomalka) en Ellen de Bruijne Projects/Galerie van Gelder (videoproject met o.a. L.A.Raeven, Klaas Kloosterboer en Jill Magid).

Stichting Noordkunst
De Stichting Noordkunst heeft alle deelnemende galerieën uit Groningen, Friesland en Drente de kans gegeven om een voorstel te doen voor een presentatie of installatie. Winnaar is Kunstruimte Wagemans, die de beloning, een extra stand van 25 m2, invult met een solopresentatie van Machteld van Buren. Een aantal kunstbladen verenigt zich in een gecombineerde stand; de Stichting Artimo gaat de boekhandel verzorgen. De KunstRAI wordt 'aangekleed' door Brutto Gusto uit Rotterdam.

Compact door selectie
Om te komen tot deze compactere KunstRAI is een selectie toegepast onder de ingeschreven galerieën. De leden van de selectiecommissie, die een goed overzicht over de hele markt hebben, zijn Fred Wagemans (Kunstruimte Wagemans, Beesterzwaag), Erik Paol (Fijnaut & Paol Fine Art, Amsterdam), Jeroen Dijkstra (Livingstone Gallery, Den Haag) en Emmo Grofsmid (MK Galerie, Rotterdam).

Fred Wagemans: "Bij de selectie is enerzijds veel aandacht voor het professionele karakter van een galerie. Anderzijds speelt het door de galerieën voorgestelde expositieprogramma voor de KunstRAI een belangrijke rol bij de beoordeling.

Onze selectie heeft geleid tot een maximum van circa honderd galerieën. Deze vertegenwoordigen een breed aanbod waarbij het accent, meer dan voorheen, ligt op hedendaagse kunst en solopresentaties."

Interessante solopresentaties en internationale kunstenaars Er is dan ook een interessant aantal solopresentaties te zien op de komende KunstRAI, van ondermeer Stephan Kaluza bij Galerie Willy Schoots/

Van der Straeten/Livingstone Galleries. Galerie De Witte Voet komt met een solopresentatie van Elly de Goede, Van den Berge met Just Juchtmans en

Flatland Gallery met Daniël & Geo Fuchs.
Verder is er meer werk van internationale kunstenaars te zien. Zo is er werk van Thomas Ruff uit Duitsland bij Willem Baars, van Koen Vanmechelen bij Berengo en van Katrin Korfmann bij Art Affairs en van de Duitse Eva Schwab bij Galerie Helga Hoffman. VOUS ETES ICI komt met de veelbelovende jonge kunstenaar Anton Henning en Galerie Loerakker brengt werk van Andreas Gefeller.

www.kunstrai.nl
Alle actuele informatie is te zien op www.kunstrai.nl, met informatie over deelnemende galerieën en kunstenaars en omringende activiteiten. Het nieuwe campagnebeeld van de KunstRAI, ontworpen door het bureau 'Dietwee communicatie en vormgeving' uit Utrecht, is op de site te vinden, naast illustraties van kunstwerken die getoond worden op de komende KunstRAI.

Respectabel comité van aanbeveling
Deze vernieuwde KunstRAI wordt ondersteund door een respectabel comité van aanbeveling met Job Cohen (burgemeester van Amsterdam), Hans Bakker (algemeen directeur RAI Groep), Liesbeth Brandt Corstius (voormalig directeur Museum voor Moderne Kunst Arnhem), Wim van Krimpen (directeur Gemeentemuseum Den Haag), Martijn Sanders (directeur Concertgebouw NV Amsterdam), Ernst Veen (directeur Stichting De Nieuwe Kerk) en F. Zwarts (voorzitter Kamer van Koophandel Amsterdam).

Openingstijden en prijzen
KunstRAI 2003 wordt georganiseerd door Amsterdam RAI en is van woensdag 7 tot en met zondag 11 mei. Op woensdagmiddag 7 mei is er van 14 tot 18 uur een voorbezichtiging voor vertegenwoordigers van de pers en speciale genodigden.

De beurs is op woensdag 7 mei voor het publiek open van 18 tot 22 uur; van donderdag 8 tot en met zondag 11 mei van 11 tot 19 uur, en op vrijdagavond 9 mei is de beurs tot 22 uur open. De toegangsprijs bedraagt ¤ 10 per persoon, houders van CJP/Pas 65 betalen ¤ 8. Kinderen tot 12 jaar hebben, mits onder begeleiding, gratis toegang.

Amsterdam, 23 april 2003

Noot voor de redactie /