Ingezonden persbericht


Uitnodiging / Persbericht

Stichting Dunya, Fonds voor de Letteren en de Rode Hoed presenteren:

Poëzie tussen droom en daad

Met de dichters: Vicente Zito Lema (Argentinië), Ernesto Ortiz (Cuba), Shakila Azizzada (Afghanistan/Nederland), Al Galidi (Irak/Nederland), Nafiss Nia (Iran/Nederland).

Woensdag 7 mei, 20.30 uur
Bibliotheektheater, Hoogstraat 110, Rotterdam
Muziek: Ramón Valle, piano (Cuba)
Entree: Gratis

Stichting Dunya, het Fonds voor de Letteren en de Rode Hoed presenteren op woensdag 7 mei in het Bibliotheektheater te Rotterdam het poëzieprogramma Poëzie tussen droom en daad. Dichters afkomstig uit verschillende landen dragen uit eigen werk voor en praten over de relatie tussen hun verwachtingen en de werkelijkheid, of anders gezegd, de relatie tussen droom en daad. De dichters hebben speciaal voor dit programma een gedicht geschreven op het thema van de avond.

Tussen droom en daad is zeker een aangrijpende thema voor de dichter Ernesto Ortiz uit Cuba, die enkele maanden in Nederland mag verblijven op uitnodiging van verschillende organisaties. Zijn verblijf in Amsterdam heeft hem zeker gered van de recente repressiegolf in Cuba. Tientallen journalisten, schrijvers en dichters zijn opgepakt in Cuba en veroordeeld tot langere gevangenisstraffen, onder hen de dichter Raúl Rivero (56 jaar) veroordeeld tot 20 jaar gevangenis. Ortiz studeerde Psychologie aan de Universiteit van Havana, is uitgever, computerprogrammeur en multimediadeskundige. Er zijn enkele bundels met zijn poëzie gepubliceerd en zijn werk is meerdere malen bekroond.

Voor de Argentijn Vicente Zito Lema, dichter, toneelschrijver, journalist en advocaat, is het thema beter te vertalen als ³ van droom tot daad². Zito Lema is een onvermoeibare voorvechter van de mensenrechten in zijn land en nauw betrokken bij de acties van de dwaze moeders en kinderen van vermisten. Hij is de oprichter geweest van de Volks Universiteit Moeders van Plaza de Mayo. Van zijn poëzie zijn veertien bundels gepubliceerd en zijn toneelstukken zijn in verschillende Latijns-Amerikaanse landen uitgevoerd. Zito Lema is een onderzoeker van de interactie tussen ethica en esthetica, met enkele publicaties over de ontwikkeling van de kunstzinnige uitingen en de psychologische mechanismen die een rol spelen in het maken van kunst. Een van zijn passies als onderzoeker is de tango, in het bijzonder de poëzie in de tango. Hij verbleef in de jaren tachtig in ballingschap in Amsterdam.

De dichters Shakila Azizzada (Afghanistan/Nederland), Al Galidi (Irak/Nederland), Nafiss Nia (Iran/Nederland) maken deel uit van een groeiende groep jonge dichters woonachtig in Nederland, afkomstig uit andere culturen, die hun werk voornamelijk in het Nederlands schrijven. Voor hen is de werkelijkheid een evenwicht tussen hun dagelijks portie Nederland, wat gaande is in hun geboortelanden en wat zijn aan culturele bagage bezitten gebaseerd op hun moedercultuur.

Shakila Azizzadeh (Afghanistan, 1964) studeerde rechten aan de Universiteit van Kabul en Perzische literatuur aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Van haar werk zijn inmiddels in Nederland een aantal gedichten (in bloemlezingen) en een toneelstuk gepubliceerd. In de komende maanden zal haar eerste poëziebundel gepubliceerd worden.

Al Galidi (Irak) vluchtte via verschillende landen naar Nederland, waar hij in 1998 terechtkwam in het AZC van Harlingen. In maart 2000 was hij een van de winnaars van de literatuurwedstrijd van El Hizrja, Centrum voor Arabische kunst en cultuur. In december 2001 won hij de essayprijs van de Phenix Foundation. De bundel Voor de Nachtegaal in het ei (2000) was zijn officiële debuut. De uitgeverij De Arbeiderspers publiceerde in september 2002 de gedichtenbundel De fiets, de vrouw en de liefde en Dagboek van een ezel, een bundeling van zijn columns.

Nafiss Nia (Iran, 1968) heeft regie gestudeerd aan de filmfaculteit te Teheran en scenario aan de film- en televisieacademie te Amsterdam. Ze werkt als freelance filmmaker en journalist en schrijft voor verschillende tijdschriften, o.a. een maandelijkse filmrecensie voor het blad BIJEEN. Ze is bezig met haar debuutroman.

Poëzie tussen droom en daad
Woensdag 7 mei, 20.30 uur, Bibliotheektheater, Hoogstraat 110, Rotterdam Donderdag 8 mei, 20.30 uur, De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam

Meer informatie;
Stichting Dunya, Juan Heinsohn Huala, 010 233 09 10, juan@dunya.nl