Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

07/05/03 Koningin bij opening Architectuurbiënnale Rotterdam

Hare Majesteit de Koningin is woensdag 7 mei in het Nederlands Architectuurinstituut en in expositieruimte Las Palmas te Rotterdam aanwezig bij de opening van de eerste Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. De architectuurbiënnale heeft als thema Mobility, A Room with a View.

Rotterdam is tussen 7 mei en 7 juli 2003 het toneel van de eerste Internationale Architectuur Biënnale. De Biennale is een grootscheepse manifestatie, die om het jaar steeds weer in Rotterdam zal worden gehouden. De eerste keer staat de architectuurbiënnale geheel in het teken van het thema mobiliteit. Curator is Francine Houben (Mecanoo architecten en hoogleraar aan de TU Delft). Architecten, ingenieurs, stedenbouwkundigen, verkeerskundigen, landschapsontwerpers, studenten, cineasten en fotografen uit de hele wereld zullen twee maanden lang plannen presenteren en van gedachten wisselen in de vorm van exposities, lezingen, publicaties, discussies, films en excursies.

Het openingsprogramma in het Nederlands Architectuurinstituut start met de première van de film City Reports. Hierin wordt een beeld geschetst van de mobiliteitscultuur in negen aan de biënnale deelnemende wereldsteden. De staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, mr. drs. C.H.J. van Leeuwen, zal de openingstoespraak houden. Hierna zal Francine Houben het eerste exemplaar van het boek Mobility: A Room with a View aan de Koningin overhandigen. Na de openingsceremonie wordt de Koningin rondgeleid over de tentoonstelling World Avenue, waar Los Angeles, Tokio, Beijing, Pearl River Delta, Jakarta, Beiroet, Boedapest, Mexico-stad en het Ruhr-gebied zich presenteren.

In Las Palmas bezichtigt de Koningin het Mobility Laboratorium (MOb LAb) met onder meer de tentoonstelling Open Biënnale, waar architecten, filmmakers, fotografen en kunstenaars van over de hele wereld hun visie op mobiliteit tonen, en de tentoonstelling Ruimte voor Mobiliteit, die de Nederlandse kijk op dit thema geeft.