Nationale-Nederlanden

Weerzien met jaren '60 en '70. Een bijzondere selectie uit de ING Collectie
29-04-2003
Nederland beleefde in de jaren '60 en '70 roerige tijden. Provo's en de Dolle Mina's zetten zich af tegen de gevestigde orde. De computer veroverde een niet meer weg te denken plek in de maatschappij. De eerste mens zette voet op de maan en de milieuvervuiling begon serieuze vormen aan te nemen. Van 7 mei tot en met 7 juni worden in het 'geboortehuis' van Nationale-Nederlanden in het Ravenstraatje 3 in Zutphen kunstwerken getoond die kenmerkend zijn voor deze onstuimige periode.
Herkenning voor de een, een nieuwe ervaring voor een ander: beelden van de jaren '60 en '70 hebben voor iedereen wel wat te bieden. Het waren ook de jaren van zelfontdekking, van de kleuren oranje, bruin en paars, van opvallende designs, de Stones en de Beatles, de opmars van kunststoffen en de Baghwan.
De kunstwerken die een verrassend beeld geven van deze periode komen uit de bedrijfscollectie van ING, waar Nationale-Nederlanden onderdeel van is. Dat geldt bijvoorbeeld voor fotocompilaties van Ger van Elk en de geometrische grafiek van onder anderen Yvonne Kracht en Hans Koetsier. Verder is er werk uit de stroming 'De nieuwe figuratie' van Roger Raveel en Alphons Freymuth te zien. Erkenning voor de textiele vormgeving blijkt uit het abstracte wandkleed van Ria van Eijk.

Nationale-Nederlanden houdt twee keer per jaar een expositie in het pand waar in 1845 de basis werd gelegd voor het huidige concern en tegenwoordig Kunstgalerie Vruggink (telefoon: 0575- 545006) is gevestigd. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen op woensdag en vrijdag van 11.00-17.00 uur en op donderdag en zaterdag van 13.30- 17.00 uur. Op Hemelvaartsdag is de galerie gesloten.