Provincie Noord-Holland

Gedeputeerde Neef bezoekt archeologische opgraving Limmen Gedeputeerde Enno Neef brengt op woensdag 7 mei aanstaande van 9.00 tot 10.00 uur een bezoek aan de opgraving op terrein de Krocht, een weiland gelegen in Limmen. Hij doet dit in aanwezigheid van de burgemeester van Castricum, mevrouw Aaltje Emmens-Knol en de wethouders Peter Könst, Piet Voulon en Wim Veld. De opgraving maakt duidelijk dat het provinciale programma Behoud en beheer archeologische vindplaatsen in het Oer-IJ-gebied, van groot belang is. Deze opgraving vindt plaats van 7 april t/m 7 juni 2003.

Het terrein in Limmen was vroeger de rand van een delta, waar vanaf de 1^e eeuw na Christus mensen hebben gewoond. In de grond onder de bouwvoor (de grond die de boer bewerkt) bevinden zich sporen uit de 1e^tot 14^e eeuw na Christus. Dit onderzoek wordt gedaan omdat de archeologische sporen die zich hier bevinden heel kwetsbaar zijn. Om te voorkomen dat deze resten in de nabije toekomst verloren gaan worden ze zorgvuldig blootgelegd, ingetekend en gedocumenteerd tijdens deze opgraving.

De opgraving in Limmen wordt uitgevoerd door het Amsterdams Archeologisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam in opdracht van de provincie Noord-Holland.

De provincie Noord-Holland heeft in de Cultuurnota van 2001-2004 archeologiebeleid neergelegd. Hoofdlijnen hiervan zijn onder meer het behouden en beheren van archeologische vindplaatsen, het selecteren van gebieden en van vindplaatsen en daarnaast het afstemmen van het gebruik op het behoud van archeologische waarden.

Het programma Beheer en Behoud richt zich op dit moment op 2 gebieden in Noord-Holland: het Oer-IJ-gebied (een voormalige tak van de Rijn tussen Amsterdam, Haarlem en Alkmaar) en Groetpolder/De Gouw in West-Friesland. Limmen bevindt zich in het Oer-IJ-gebied, één van de kernwoongebieden van de toenmalige bewoners, de Friezen..

Tijdens het bezoek van gedeputeerde Neef zal benadrukt worden hoe de provincie Noord-Holland de samenwerking tussen gemeenten, agrariërs terreinbeheerders, archeologen etc.

stimuleert zodat archeologisch erfgoed beter beschermd wordt.

Meer weten over de opgraving in Limmen, klik dan hier

Informatie voor de pers: Marieke Ottevanger, tel. (023) 5144007

Informatie voor anderen: Rob van Eerden, tel. (023) 514 4012 Marieke Ottevanger 29-4-2003 16:05:00