Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
1 mei 2003

Het Maastrichtse Symposium

Woensdag 7 mei zullen Willy Claes en Alexander Bessmertnykh een lezing houden voor de Universiteit Maastricht over de recente ontwikkelingen rondom Irak en de nieuwe Amerikaanse wereldorde. Willy Claes is voormalig secretaris-generaal van de NAVO. Alexander Bessmertnykh was de Sovjet-minister van buitenlandse zaken tijdens de eerste golfoorlog. Tevens was hij jaren de Sovjet-ambassadeur naar de Verenigde Staten.

De lezing van Willy Claes en Alexander Bessmertnykh wordt gehouden in het kader van een Symposium, dat georganiseerd wordt door het Comité Koning Willem I. Dit Comité bestaat uit zes studenten van de Universiteit Maastricht. Het hele programma staat onder leiding van huidige College voorzitter Jo Ritzen. Afgelopen jaar hield generaal b.d. Couzy op dit Symposium een lezing over Sebrenica en zijn rol in het toen net gepubliceerde NIOD rapport.

Willy Claes was minister van onderwijs, minister van economische zaken en minister van buitenlandse zaken in België voordat hij de hoogste functie binnen de NAVO bekleedde. In 1995 noemde Willy Claes de Islamitische strijdlust al het grootste gevaar voor de NAVO en de westerse samenleving. Bessmertnykh daarentegen zei ooit dat Amerika's houding als enige wereld-politieagent leidt tot een enorm wantrouwen tegen Washington en dat eenzijdige acties van Amerika tot enorme schade zullen leiden binnen de VN op lange termijn.

Het is duidelijk dat er verschil van mening tussen beide sprekers bestaat en nadat beiden aan het woord zijn geweest kunnen professoren en studenten van de Universiteit Maastricht in discussie gaan met beide sprekers.

Het Symposium vindt woensdag 7 mei plaats in de Sint Janskerk van 9:15-12:00, is Engelstalig, en staat open voor alle studenten en medewerkers van de Universiteit Maastricht. Inschrijven is niet nodig.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over het Symposium mail Comité Koning Willem I (contactpersoon: Hylke Dijkstra) op info@ckw1.nl of kijk op de website: http://www.ckw1.nl .
De Afdeling Communicatie van de Universiteit Maastricht is te bereiken op tel. 043 3882044, of per email pers@bu.unimaas.nl. Alle persberichten staan ook op www.unimaas.nl