Gemeente Maassluis

Persberichten

2-5-2003

Carnegie onderscheiding voor helden Nieuwjaarsbrand

Op woensdag 7 mei reikt burgemeester Karssen aan de heren D. Leussink en R.R. Koenen de zilveren medaille van het Carnegie Fonds uit. Vanwege het vroege tijdstip van de ontvangst om 8.30 uur worden de beide helden uitgenodigd voor een ontbijt met de burgemeester.

Het bestuur van de Stichting Carnegie Heldenfonds heeft aan de hand van het verslag van de toenmalige burgemeester van Maassluis, mevrouw Sterkenburg-Versluis, besloten de beide heren de hoogste onderscheiding van het fonds toe te kennen voor de onder moeilijke omstandigheden uitgevoerde redding.

De heer Leussink en de heer Koenen hebben met gevaar voor eigen leven op Nieuwjaarsdag door hun doortastende optreden de bewoners uit het brandende pand aan de Nieuwstraat gered.

Het Carnegie Fonds werd op 26 juni 1911 in Nederland opgericht met als doel het onderscheiden of belonen van personen die met gevaar voor eigen leven iemand gered hebben of ernstige pogingen daartoe hebben gedaan. Voor jongeren geldt dat zij ook beloond kunnen worden als zij een redding zonder gevaar voor eigen leven verrichten. Het Fonds ontleent zijn naam aan de stichter Andrew Carnegie. De Commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland is voorzitter van het Fonds.