Vereniging Milieudefensie

Debat over duurzame ontwikkeling, globalisering en de WTO Landbouw en de WTO: 'vrij'handel?

Amsterdam, 5 mei 2003 --- Naar aanleiding van de komende WTO-top in het Mexicaanse Canczn dit najaar organiseren Milieudefensie en Platform Aarde Boer Consument op woensdag 7 mei een debat over WTO (Wereld Handelsorganisatie) en landbouw. Het debat vindt plaats in de Rode Hoed in Amsterdam (Keizersgracht 102) van 20:00 uur tot 22.15.

In Canczn zullen belangrijke beslissingen genomen worden over - onder andere - het landbouw- en voedselbeleid in de wereld. De vorige WTO-top in Seattle (1999) staat bij velen nog vers in het geheugen. De top eindigde zonder resultaat door massale protesten op straat en forse conflicten tussen ontwikkelingslanden en rijke landen. Ook de WTO-top in Canczn zal waarschijnlijk het toneel zijn van protesten. De onderhandelingen verlopen moeizaam en het doel van de WTO, liberalisering van de handel, lijkt nauwelijks dichterbij te komen.

Het debat van Milieudefensie en Platform Aarde Boer Consument zal gaan over de agenda van de WTO-top in Cancun, maar vooral ook over wat er nmet op de agenda staat van de handelsorganisatie. Volgens Milieudefensie is de WTO volstrekt eenzijdig gericht op liberalisering, terwijl er te weinig wordt gekeken naar de nadelige effecten van 'vrije' handel. De WTO doet volgens Milieudefensie weinig aan het terugdringen van gesubsidieerd dumpen van voedsel door de rijke landen, maar tegelijkertijd wordt aan ontwikkelingslanden wel opgelegd om hun marktbescherming op te geven. Milieudefensie en haar internationale organisatie Friends of the Earth zet zich in voor bescherming van de eigen markten van ontwikkelingslanden en vinden dat de WTO maatregelen moet nemen om het dumpen van voedsel tegen te gaan.

Aan het debat doen mee: Niek Koning (leerstoelgroep Agrarische Economie en Plattelandsbeleid, Universiteit Wageningen), Hans H.J. Labohm (gastonderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael), Sylvia Borren (directeur Novib), Paul Geraads (LTO, afdeling internationale zaken), Boris van der Ham (Tweede Kamerlid D66) en Kees Kodde (Milieudefensie)

Het debat Landbouw en de WTO: vrij handel? Is het tweede debat in een serie van drie over het Europese landbouwbeleid. Het derde en tevens laatste debat over EU en landbouw vindt plaats op woensdag 4 juni. Die avond staat de toekomst van de wereldwijde voedselmarkt centraal: waar halen we ons voedsel over twintig jaar vandaan?
---