Katholieke Universiteit Nijmegen

Duits-Nijmeegs onderzoek naar structuur opgeloste lichaamsmoleculen KNAW kent onderzoeksbeurs toe aan Duits-Nijmeegse samenwerking De Casimir-Ziegler onderzoeksbeurs 2003 wordt uitgereikt aan de Duitse chemicus dr. Michael Schmitt in Düsseldorf. Schmitt ontvangt de prijs om gedurende een jaar als gastmedewerker onderzoek uit te voeren aan de KU Nijmegen. In samenwerking met de Nijmeegse natuurkundige dr. Leo Meerts zal hij de structuur analyseren van biomoleculen in een waterige omgeving. De beurs is ingesteld door de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) en de Nordrhein-Westfälische Akademie der Wissenschaften in Düsseldorf. De uitreiking vindt op 7 mei plaats in Düsseldorf.

Bijna al onze lichaamsprocessen vinden plaats in een waterige omgeving. Meer begrip over de interactie van biomoleculen met water, vergroot dus ons inzicht in de processen in ons lichaam. Het onderzoek van Schmitt en Meerts richt zich specifiek op de interactie tussen biomoleculen en water. De eigenschappen van twee soorten biomoleculen worden onderzocht, namelijk: neurotransmitters en aromatische aminozuren. Neurotransmitters zijn de stoffen die de signalen doorgeven voor processen als zintuiglijke waarneming, motoriek, het geheugen en leren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, die een belangrijke rol spelen bij de informatieoverdracht tussen onze cellen.

Vingerafdruk
Het onderzoek heeft als doel het in kaart brengen van individuele moleculen, de bouwstenen van elke stof. De techniek die wordt gebruikt, is de zogenaamde hoge resolutie uv-spectroscopie, een techniek die gebruik maakt van laserlicht. De techniek is gebaseerd op het feit dat elk molecuul op een karakteristieke wijze energie uit licht opneemt. De hoeveelheid energie en kleur die wordt geabsorbeerd geeft dus informatie over het desbetreffende molecuul. Het patroon van energie-opname wordt `fingerprint' genoemd. In het onderzoek zullen fingerprints worden gemaakt van de moleculen in hun pure en in water opgeloste vorm. Het verschil geeft de interactie weer tussen het biomolecuul en het water. De functie en reactiviteit van biomoleculen is sterk afhankelijk van hun vorm en structuur. Het onderzoek zal daarmee antwoord geven op de vraag waarom deze moleculen van vorm veranderen als ze in water worden opgelost. De interpretatie van deze fingerprints gebeurt met de techniek genetisch algoritme, een methode die is afgekeken van evolutieprocessen uit de natuur.

Michael Schmitt is als fysisch-chemicus onderzoeker verbonden aan de Heinrich Heine Universität in Düsseldorf. Hij heeft veel ervaring met de spectroscopie van grote moleculen en hun complexen met bijvoorbeeld water.
Dr. Leo Meerts maakt deel uit van de onderzoeksgroep Molecuul- en Laserfysica van de KU Nijmegen en is pionier op het gebied van hoge resolutie uv-spectroscopie.

De Hendrik Casimir-Karl Ziegler Onderzoeksbeurs heeft als doel het bevorderen van samenwerking tussen Duitse en Nederlandse wetenschappers. De prijs wordt jaarlijks zowel aan Duitse als aan Nederlandse kant toegekend. De beurs bedraagt maximaal 51.000 euro voor een jonge veelbelovende onderzoeker. De beurs is in 1997 ingesteld door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Nordrhein-Westfälische Akademie der Wissenschaften.

6-5-2003