CBS

Bevolkingsgroei blijft dalen

De bevolking is in het eerste kwartaal van 2003 met 15 duizend personen gegroeid. In de overeenkomstige periode van 2002 groeide de bevolking nog met 20 duizend personen. De daling van de groei komt vooral door de lagere immigratie en de hogere emigratie. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Bevolking groeit steeds minder snel
Sinds begin 2001 loopt het groeitempo van de bevolking terug. Groeide de bevolking in 2000 nog met 123 duizend personen, in 2001 liep de groei terug tot 118 duizend en in 2002 tot 88 duizend. In het eerste kwartaal van 2003 zet de daling van het groeitempo zich voort. Als de groei in de rest van dit jaar niet aantrekt, zal de totale bevolkingsgroei in 2003 uitkomen op minder dan 83 duizend.

Afname vooral door lagere immigratie
In het eerste kwartaal van 2003 ligt de bevolkingsgroei 5 duizend lager dan in dezelfde periode van 2002. De afname is veroorzaakt door een daling van de immigratie met bijna 4 duizend en een stijging van de emigratie met 3 duizend. De teruggang wordt echter getemperd door de stijging van het aantal geboorten met 700 en de daling van het aantal overledenen met 800.

Verdere daling immigratie
In het eerste kwartaal van 2003 werden er 26 duizend immigranten geregistreerd. In het eerste kwartaal van 2002 waren dit er 30 duizend. De sterkste daling doet zich voor bij immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie en bij Antillianen en Arubanen. Verder daalt het aantal immigranten uit landen waar veel asielzoekers vandaan komen, zoals Sierra Leone, Afghanistan, Irak en Iran. De immigratie daalt niet over de gehele linie. Uit de drie 'traditionele' immigratielanden, Turkije, Marokko en Suriname, komen juist meer migranten. In 2001 bereikte de immigratie een piekniveau met een aantal van 133 duizend. In 2002 daalde het aantal tot 124 duizend. Voor 2003 wordt een verdere daling tot een niveau onder de 120 duizend verwacht.

Oplopende emigratie
De emigratie steeg vorig jaar sterk, van 77 duizend in 2001 naar 96 duizend in 2002. In het eerste kwartaal van 2003 stijgt de emigratie verder. Als de trend zich voortzet zal de emigratie in 2003 ruim boven de 100 duizend uitkomen. Dit zou een nieuw record betekenen. Van de emigranten bestaat 44 procent uit in Nederland geboren personen. De overige 56 procent bestaat uit immigranten die weer uit Nederland vertrekken. Dit zijn vooral arbeidsmigranten.

Geboortedaling blijft nog uit
In het eerste kwartaal van 2003 werden 50 duizend kinderen geboren. Dit zijn er vrijwel evenveel als in de overeenkomstige periode van 2002. Het CBS verwacht dat het aantal geboorten in de loop van het jaar zal gaan dalen. Deze verwachting is gebaseerd op de teruggang in de economie. In het verleden is gebleken dat er een samenhang is tussen het vertrouwen in de economie en het geboortecijfer. Als het consumentenvertrouwen daalt, vertoont het geboortecijfer zo'n anderhalf à twee jaar later een daling. Aangezien de vertrouwensindex sinds begin 2002 sterk is gedaald, kan in de loop van dit jaar een daling van het geboortecijfer worden verwacht.

Iets minder overledenen
Het aantal overledenen ligt in het eerste kwartaal iets lager dan een jaar geleden. De daling is naar verwachting van tijdelijke aard. Door de vergrijzing zal het jaarlijkse aantal overledenen de komende jaren sterk stijgen. In 2002 overleden 143 duizend personen. Volgens de laatste bevolkingsprognose van het CBS zullen in 2007 ongeveer 150 duizend mensen per jaar overlijden. Daarna neemt het jaarlijkse aantal overledenen verder toe tot zo'n 200 duizend rond 2030.

Technische toelichting
Het CBS stelt statistieken over de bevolkingsgroei samen op basis van informatie uit de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA) van alle Nederlandse gemeenten. De bevolkingsgroei bestaat uit vier componenten: geboorte (+), sterfte (-), immigratie (+) en emigratie (-). Omdat niet alle mutaties bij gemeenten worden gemeld, worden er administratieve correcties uitgevoerd. Als een gemeente vaststelt dat een persoon niet woont op het adres waar hij of zij staat ingeschreven, wordt een administratieve afvoering doorgevoerd. Als later wordt vastgesteld dat de desbetreffende persoon op een ander adres verblijft, vindt een administratieve opneming plaats. Het saldo van deze administratieve correcties betreft vooral personen die uit Nederland zijn vertrokken zonder dit bij de gemeente te hebben gemeld. Daarom wordt het saldo van de correcties opgeteld bij de emigratie. Naast de administratieve correcties vinden nog andere correcties plaats. Deze worden door het CBS uitgevoerd omdat de informatie die het CBS ontvangt over de bevolkingsgroei inclusief administratieve correcties niet exact overeenkomt met het verschil tussen de inwonertallen in twee opeenvolgende jaren. Deze correcties worden in het laatste kwartaal doorgevoerd. Omdat het inwonertal op 1 januari 2003 nog niet officieel is vastgesteld, is de omvang van deze laatste correcties voor 2002 nog niet bekend. De vertrouwensindex waar in dit persbericht naar wordt verwezen, betreft de zogenaamde index van de koopbereidheid, die onderdeel vormt van de index van het consumentenvertrouwen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB03-083
7 mei 2003
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht