Rechtbank Assen



Asielzoekers moeten de opvang in Assen verlaten
Bron: Rechtbank Assen

Datum actualiteit: 7-05-2003

De aanvullende opvanglocaties voor asielzoekers in Assen zullen uiterlijk op 23 mei a.s. sluiten. In verband daarmee heeft het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) alle daar verblijvende asielzoekers naar asielzoekerscentra elders in het land overgeplaatst. Feitelijk gevolg daarvan is dat deze asielzoekers hun verstrekkingen, waaronder hun wekelijkse financiële tegemoetkoming, niet meer in Assen in ontvangst kunnen nemen.

Volgens de bestuursrechter (voorzieningenrechter) heeft het COA, na afweging van alle belangen, in redelijkheid tot de overplaatsingen kunnen komen en is er geen aanleiding een voorlopige voorziening te treffen. Gewaarborgd is dat leerplichtige kinderen hun opleiding op de nieuwe locatie kunnen vervolgen. In bepaalde gevallen (examenjaar, dovenschool, specifieke opleiding die niet op de nieuwe locatie aanwezig is) heeft het COA ervoor zorggedragen dat deze kinderen hun oude opleiding kunnen vervolgen. Voorts is (nog) niet gebleken dat de overplaatsingen medisch gezien onverantwoord zijn. Het COA heeft zich volgens de bestuursrechter op het standpunt kunnen stellen dat zij niet verplicht is ervoor zorg te dragen dat niet leerplichtige asielzoekers hun opleiding c.q. stage kunnen afmaken en dat de mate van integratie in de Assense samenleving bij de belangenafweging geen rol speelt. Verder is niet gebleken dat sommige asielzoekers de opvang in Assen op heel korte termijn toch al zouden verlaten, zoals door hen is gesteld. Gestelde toezeggingen door het COA omtrent een mogelijk langer verblijf in de opvang te Assen zijn niet voldoende aannemelijk gemaakt. Voorts is niet gebleken dat de asielzoekerscentra waarnaar de betrokken asielzoekers worden geplaatst niet zouden voldoen aan de daaraan te stellen eisen.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF8286

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...id=11682&i=8&ti=3 http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=11682&i=&ti= . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...id=11682&i=8&ti=3 .