Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 7-05-2003 Persberichten district Eemland zuid, 09.50 uur

Groot politieonderzoek leidt tot 28 aanhoudingen

AMERSFOORT De politie heeft naar aanleiding van een groot onderzoek 28 jongens aangehouden voor het plegen van 119 misdrijven in met name de wijk Liendert.

Op 19 december 2002 hield de politie drie jongens op heterdaad aan bij een inbraak in een woning aan de Lageweg. Deze jongens bleken meerdere misdrijven in de wijk te hebben gepleegd en de politie stelde een grootscheeps onderzoek in. Hieruit kwam naar voren dat de jongens deel uit maakten van een groep van 28 jongens uit de wijk, variërend in de leeftijd van 16 tot 22 jaar. De groep wordt verdacht van het plegen van diverse misdrijven in wisselende samenstellingen in de wijk. De gepleegde misdrijven bestaan uit vernielingen, straatroof, woning- en bedrijfsinbraken, heling en openlijk geweld. Enkele voorbeelden:
- Op 21 december 2002 werd door twee van de verdachten een inbraak in een woning aan de Kwikstraat gepleegd. Deze woning was op dat moment onbewoond doordat de eigenaar onlangs was overleden. De politie verdenkt deze twee verdachten ervan dat ze hiervan op de hoogte waren.
- Op 4 oktober 2002 s avonds laat werden twee jongens op de Hoolesteeg met geweld beroofd van hun geld en telefoon door vier van de verdachten.

- Op 27 september 2001 is een jongen door vier verdachten mishandeld op de Snouckaertlaan en van zijn geld beroofd in aanwezigheid van ongeveer 10 leden van de groep.
De misdrijven zijn gepleegd in de periode vanaf begin 2000 tot begin dit jaar. Inmiddels zijn alle jongens gehoord en zitten nog drie van hen in afwachting van de rechtszaak in een jeugdinrichting. Allen zijn bij de rechter-commissaris voorgeleid. Alle benadeelden van de misdrijven worden door middel van een besloten bijeenkomst geïnformeerd over het gevoerde onderzoek en het vervolg daarvan.

Sinds de aanhouding van de jongens is het aantal aangiften en meldingen in de wijk met 8% gedaald. In de afgelopen maanden zijn het aantal aangiften in de wijk zelfs met 31% afgenomen in vergelijking tot dezelfde maanden in 2002. De gemeente en de politie werken momenteel naast deze repressieve aanpak ook aan een preventief project Veilig Wonen om de wijk veiliger maken.

Fietsster aangereden

AMERSFOORT Op dinsdag 6 mei raakte een fietsster gewond nadat zij door een auto was aangereden. De automobilist reed door.

Rond 20.15 uur fietste een 14-jarige meisje uit Amersfoort over de Bergstraat, komende uit de richting van de Zonnehof en gaande in de richting van het Prinses Julianaplein. Bij haar achterop zat een 16-jarig meisje uit Amersfoort. Plotseling werden zij van achteren aangereden door een auto en raakte het 14-jarige meisje de macht over het stuur kwijt, waarna zij tegen een geparkeerd bestelbusje botste. De automobilist reed na het ongeval door, hij bestuurde een zwarte BMW.

Het 14-jarige meisje werd in het Lichtenbergziekenhuis in Amersfoort onderzocht en bleek een gekneusde voet aan het ongeval te hebben overgehouden. Het bestelbusje liep geen schade op, het achterwiel van de fiets raakte beschadigd.

Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Eemland zuid op telefoonnummer 0900-8844.

Poging inbraak

LEUSDEN Op dinsdag 6 mei werden twee mannen aangehouden na een poging tot inbraak.

Rond 20.00 uur kreeg de politie de melding dat een man zich verdacht ophield bij een bedrijf aan de Storkstraat. Ter plaatse spraken politiemensen met de getuige en die gaf daarbij het kenteken van de auto waarin de verdachte was ingestapt. Bij het betreffende pand bleek op meerdere plaatsen te zijn gepoogd in te breken, maar dat was niet gelukt.

Aan de hand van het kenteken werd een nader onderzoek naar de verdachte ingesteld. De auto werd in de loop van de avond in Amersfoort aangetroffen. De twee mannen die zich bij de auto bevonden, werden aangehouden. Het ging om een 28-jarige man en een 27-jarige man, beiden uit Amersfoort. Zij zijn in het politiebureau ingesloten.

Bromfietser zwaargewond

AMERSFOORT Op dinsdag 6 mei raakte een bromfietser zwaargewond bij een ongeval.

Rond 16.20 uur reed een 58-jarige vrachtwagenchauffeur uit Huizen over de Nijkerkerstraat in de richting van Hoevelaken. Voor hem zag hij drie bromscooters over het fietspad rijden, eveneens in de richting van Hoevelaken. Op het moment dat de chauffeur de bromscooters inhaalde, gaat één van de bromfietsers de anderen inhalen. Daarbij werd hij vermoedelijk door de vrachtwagen geraakt en kwam ten val. De chauffeur zag in zijn achteruitkijkspiegel dat de bromfietser, een 16-jarige jongen uit Amersfoort, in de berm terecht was gekomen. Hij stopte en reed achteruit.

De jongen bleek ernstig gewond te zijn en werd per ambulance onder begeleiding van twee motoragenten naar het UMC in Utrecht gebracht. Hij is daar opgenomen. Door de Regionale Verkeersdienst van de politie wordt een onderzoek ingesteld.