Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Persberichten

Met cacao worden psychoactieve stoffen toegevoegd aan tabak 7 mei 2003

Toevoeging van 3% cacao aan tabak als smaakverbeteraar is niet uitzonderlijk. Met cacao worden minstens 10 psychoactieve stoffen toegevoegd aan tabak. Tot nu toe werd algemeen aangenomen dat bepaalde stoffen in cacao, roken nog verslavender maakt. De toegevoegde hoeveelheden zijn echter te klein om daadwerkelijk bij te dragen aan rookverslaving. Dat blijkt uit een literatuuronderzoek van het RIVM waarbij voor het eerst alle beschikbare literatuur over dit onderwerp bij elkaar is gebracht.

Het RIVM vergeleek de inname van deze zogenaamde psychoactieve stoffen in cacao die aan tabak is toegevoegd met de inname via voeding, dranken en vanuit tabak zelf. Verder is voor een aantal stoffen een vergelijking gemaakt met de productie van deze stoffen die het lichaam zelf maakt. De gedachte dat psychoactieve stoffen uit cacao direct bijdragen aan rookverslaving circuleert algemeen. Dit literatuuronderzoek van het RIVM weerlegt deze suggestie.

De 10 belangrijkste in cacao voorkomende en door het RIVM onderzochte stoffen zijn: theobromine, cafeïne, serotonine, histamine, tryptofaan, tryptamine, tyramine, fenylethylamine, octopamine, en anandamine. Stoffen als theobromine en cafeïne kunnen de luchtwegen verwijden en daarmee de opname van nicotine in het lichaam bevorderen. Histamine kan een tegenovergesteld effect teweeg brengen. De toegevoegde hoeveelheden zijn echter te gering om dergelijke effecten ook daadwerkelijk te realiseren.
Verder is de hoeveelheid tryptamine, tyramine en fentylethylamine die via cacao wordt toegevoegd verwaarloosbaar ten opzichte van de hoeveelheid die in tabak al aanwezig is. Daarnaast is de inname van vrijwel alle 10 genoemde stoffen vanuit voedsel en dranken honderden malen groter dan vanuit aan tabak toegevoegde cacao. Vaak ook gaat het om stoffen die door het lichaam zelf worden aangemaakt en afgebroken.

Uit het onderzoek van het RIVM blijkt verder dat verbrandingsproducten van in cacao voorkomende stoffen mogelijk een bepaald enzym remmen, wat een anti-depressief effect tot gevolg kan hebben. Dit draagt evenals de smaak van cacao mogelijk wel bij aan verslaving. Er is echter nader onderzoek nodig naar de aard en de activiteiten van verbrandingsproducten van cacao.

Dit onderzoek maakt deel uit van breder onderzoek binnen het RIVM dat in kaart brengt welke bijdrage toevoegingen leveren aan het gezondheidschadende en verslavende effect van tabaksproducten. Het meerjarig onderzoeksproject is gestart op 1 januari 2001.

Nederland levert hiermee zijn bijdrage aan het continue proces van productbeoordeling en evaluatie dat door de Europese Unie is geïnitieerd door richtlijn 2001/37/EG. Deze richtlijn is geïmplementeerd in de Nederlandse tabakswet.
De Wereldgezondheidsorganisatie ondersteunt het streven naar zinvolle productregulering.
Uitgangspunt is het streven om de verslavende en gezondheidsschadende werking van tabaksproducten zoveel als mogelijk te beperken. Een belangrijke manier om dit te realiseren is het reguleren van in tabaksproducten verwerkte ingrediënten (additieven).

Het onderzoek binnen het RIVM, in opdracht van het ministerie van VWS de directie Preventie en Openbare Gezondheidszorg (POG) en de Voedsel en Waren Autoriteit - Keuringsdienst van Waren (VWA-KvW), levert een bijdrage aan het Europese en mondiale streven om het roken te ontmoedigen en te komen tot een zinvolle productregulering.

EINDE BERICHT

Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971