Gemeente Utrecht

Gezamenlijk persbericht van gemeente utrecht en bouwbedrijf midreth bv

FC UTRECHT UIT FINANCIËLE ZORGEN
Bouwbedrijf koopt stadion met behulp van lening van gemeente

FC Utrecht en stadion Galgenwaard blijven behouden voor de stad Utrecht. Bouwbedrijf Midreth dat het stadion verbouwt, wordt eigenaar van stadion Galgenwaard. De gemeente wil Midreth daarvoor een lening van EUR 25 miljoen verstrekken. De gemeente staat ook garant voor de huur van EUR 900.000 die FC Utrecht vanaf seizoen 2003-2004 gaat betalen voor gebruik van het voetbalstadion. Daarmee is FC Utrecht na sanering schuldenvrij.

Het college van burgemeester en wethouders staat op het standpunt dat betrokken partijen zelf een oplossing moeten vinden, maar dat de gemeente daarin wel kan faciliteren. B en W willen daarom Bouwbedrijf Midreth een lening verstrekken van EUR 25 miljoen. De commerciële ruimtes in en rond het stadion komen in handen van Memid Galgenwaard BV, een zusteronderneming van Midreth. Het college is verheugd dat Midreth en Memid bereid zijn stadion Galgenwaard en trainingscomplex Zoudenbalch aan te schaffen. Bouwbedrijf Midreth en Memid Galgenwaard BV willen met deze transactie de ontwikkeling veilig stellen van het hele terrein rond Galgenwaard tot een gebied voor sport, recreatie, wonen en werken.

Het college van b en w heeft geconstateerd dat FC Utrecht met een schuld van ca. EUR 39,4 miljoen alle andere in problemen verkerende voetbalclubs in Nederland met afstand achter zich laat. Het college betreurt de ontstane situatie in hoge mate en constateert dat hiermee het vertrouwen in de bedrijfsvoering en overige verantwoordelijken bij FC Utrecht serieuze schade heeft opgelopen. Ook de KNVB is in haar toezichthoudende taak ernstig tekortgeschoten.

Het college vindt het gezien de regionale betekenis van voetbal vanzelfsprekend dat de provincie ook bijdraagt aan de oplossing. Daarover vindt nog overleg plaats.

Uitgangspunten voor oplossing
Bij het zoeken naar een oplossing heeft het college van b en w de volgende uitgangspunten gehanteerd:
- De ernstige financiële problemen bij FC Utrecht zijn primair een private aangelegenheid. De oplossing mag ook van die zijde verwacht worden. Een beroep op de overheid ligt niet zonder meer in de rede;

- Gezien de grote betekenis van FC Utrecht voor de stad en de regio streeft het college ernaar FC Utrecht te behouden;
- Gezien het maatschappelijk belang van het voetbalstadion voor de stad en de regio, moet het stadion worden afgebouwd en voor andere (sport)evenementen worden gebruikt dan alleen betaald voetbal;

- De gebiedsontwikkeling Galgenwaard, dat wil zeggen de verbouwing van het stadion, de bouw van een sporthal, het opknappen van de openbare ruimte en de bouw van een woon- en kantorencomplex moet worden voltooid;

- 'Niets doen' is geen optie voor de gemeente omdat die ook financiële gevolgen heeft. FC Utrecht zou in dat scenario failliet gaan. Het stadion zou hoogstwaarschijnlijk ernstige schade oplopen en de gebiedsontwikkeling rond Galgenwaard zou worden stopgezet. Midreth zou de samenwerkingsovereenkomst hierover kunnen ontbinden, met alle financiële consequenties vandien.

- De inzet van de gemeente is een budgettair neutrale oplossing;
- De oplossing mag niet strijdig zijn met het Europese Mededingingsrecht. Het besluit wordt op dit moment juridisch getoetst. Bij twijfel zal de gemeente zich wenden tot de Europese Commissie en goedkeuring vragen.
Van alle onderzochte oplossingen voldoet deze het meest aan de uitgangspunten.

Voorwaarden
Zowel de lening aan Midreth als de garantstelling voor de huur van FC Utrecht zijn aan voorwaarden gebonden. Belangrijk is dat de gemeente EUR 25 miljoen aan Midreth leent onder de voorwaarde dat Midreth EUR 500.000 per jaar aflost en een bankgarantie geeft voor de rente van de lening. De garantstelling voor de huurbetaling van EUR 900.000 gebeurt onder de voorwaarde dat FC Utrecht jaarlijks voor 1 augustus de huur aan Midreth betaalt en zo dat niet gebeurt, de gemeente recht heeft op de opbrengsten van de seizoenkaarten, skyboxen en sponsoring. (Overige voorwaarden staan op de factsheet onder 6.2.)

Uitgangspunten Midreth en Memid
Bouwbedrijf Midreth en Memid Galgenwaard BV hebben zakelijk belang bij het voltooien van de gebiedsontwikkeling rond Galgenwaard met samenhang tussen sport, recreatie, wonen en werken. Vanuit die overweging heeft Midreth besloten het voetbalgerelateerde gedeelte van het stadion over te nemen en marktconform te verhuren. De commerciële ruimtes rond het stadion waren al in handen van Memid Galgenwaard BV.

Bouwbedrijf Midreth bouwt het stadion dat in april 2004 gereed komt. Memid Galgenwaard BV ontwikkelt het gebied en zal in de komende jaren een kantorencomplex en een appartementengebouw

realiseren. Het openbaar gebied grenzend aan de ecologische zone wordt grondig opgeknapt en er worden ondergrondse parkeerplaatsen gerealiseerd.

Onderzoek
Op 28 januari heeft het college besloten - op verzoek van het bestuur van FC Utrecht - de haalbaarheid en consequenties van aankoop van het stadion door de gemeente en verhuur aan FC Utrecht te onderzoeken. Een stuurgroep onder leiding van wethouder Sport, Hans Spekman, heeft dat onderzoek uitgevoerd door gesprekken met FC Utrecht en inzage in alle, met name financiële gegevens. Verder is deskresearch uitgevoerd naar vergelijkbare besluiten van andere gemeenten, is een bezoek gebracht aan Nijmegen over een identieke situatie en aan de KNVB, en zijn experts op het gebied van betaald voetbalorganisaties geconsulteerd.

Uiteindelijk is het college tot de conclusie gekomen dat bij het vinden van een oplossing voor de financiële problematiek van FC Utrecht de medewerking van Bouwbedrijf Midreth/Memid Galgenwaard BV onontbeerlijk was. Daarop volgde intensieve onderhandelingen die hebben geleid tot de oplossing die met name Bouwbedrijf Midreth voor zijn rekening neemt.

Vervolg
Gezien de omvang van de problematiek wil het college over de voorgenomen oplossing het oordeel van de raad vragen. Het presidium van de raad zal hiervoor een tijdstip bepalen.

Noot voor de media:
De brief van het college aan de gemeenteraad en een factsheet met feitelijke achtergrondinformatie zijn als bijlagen bijgevoegd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

- Bestuurscommunicatie gemeente Utrecht, Nicoline Bos, telefoon 030 286 1138;
- Midreth Bouwbedrijf BV, J. Leliveld of M. van der Voort, telefoon 0297 233 711.
Utrecht, 7 mei 2003.