Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

"Je komt op verhaal in de Achterhoek"

Gids voor actief er op uit in de achterhoek verschenen

"Heb jij morgen nog een gaatje in je agenda vrij? Nee? Volgende week pas? Dan kan ik niet. Wanneer spreken we dan af?" Wie kent dit soort gesprekken niet. We hebben steeds minder tijd en we willen in die beperkte tijd steeds meer ondernemen. En we zijn constant op zoek naar bijzondere activiteiten op bijzondere locaties. Hoe gekker hoe beter. We willen niet alleen de stress ontvluchten, maar juist ook datgene meemaken, dat lang in onze herinnering blijft hangen. Zodat we niet alleen figuurlijk, maar zeker ook letterlijk op verhaal kunnen komen. Het Achterhoeks Bureau voor Toerisme heeft een bijzondere gids op de markt gebracht, die hiervoor ideeën aanreikt met als invalshoek een actieve vrijetijdsbesteding in de Achterhoek. De (gratis) gids "Actief in de Achterhoek" met een omvang van 80 pagina's is telefonisch te bestellen bij het Achterhoeks Bureau voor Toerisme, www.achterhoektoerisme.nl of tel. (0900) 26 92 888, maar is ook aan de balies van de VVV's in de Achterhoek verkrijgbaar.

Actiefgids

De nieuwe gids bevat alle actieve mogelijkheden in de Achterhoek. Geen algemene, wollige verhalen, maar zeer concrete informatie over routes, -kaarten, -verhuurders, -arrangementen en -evenementen. En dat over onderwerpen als fietsen, wandelen, kanovaren, paardrijden, overlevingstochten, karting, paintball, et cetera. Bovendien zijn alle Toeristisch Overstappunten opgenomen. Hier kan direct met alle mogelijke sportieve routes worden gestart. Genoeg mogelijkheden dus voor onthaasting. En in de Achterhoek is de ontvangst bij de toeristische bedrijven allerhartelijkst. Met recht kun je stellen: "Je komt op verhaal in de Achterhoek".

Groot netwerk van actieve routes

Er is in de Achterhoek keus uit een veelheid aan routes: bewegwijzerd of alleen beschreven. Maar altijd is de routebeschrijving zodanig opgezet, dat veel informatie over de omgeving wordt gegeven. Er zijn lokale fietsommetjes van 20 km vanuit elke plaats, die onderling weer op elkaar aansluiten. Daarnaast 'dag-fietsroutes' van 35 tot 60 km, waarbij verschillende plaatsen worden aangedaan. Voor de langeafstandfietser is er ook volop keus. Er is bijvoorbeeld de Kastelenfietsroute Oost-Gelderland, een route van 350 km langs alle kastelen en landhuizen in de Achterhoek. En de Euro-bikeroute, een grensoverschrijdende tocht van 100 km. Bovendien voeren verschillende doorgaande LF-routes door de streek. Maar ook de wandelaar komt volledig aan zijn trekken: langeafstandwandelpaden, streekpaden en lokale wandelommetjes zijn ruimschoots voorhanden. Bovendien zijn er volop beschreven wandelroutes of wandeltochten onder leiding van een gids of boswachter. En het zelfde geldt voor ruiter-, mountainbike- en skate- en skeelerroutes.

De natuur in

Op dertig strategisch verdeelde locaties in de Achterhoek bevinden zich Toeristische Overstappunten. Vanaf die plekken gaan de routes de natuur in. Op het naast een stenen zuil geplaatste informatiepaneel staat telkens een duidelijk overzicht van de van dat punt vertrekkende gemarkeerde routes. Bij elk overstappunt is er weer een andere mix van korte en lange routes, of het nu gaat om fietsen, wandelen, paardrijden, mountainbiken of skeeleren. De routes zijn te koop bij de VVV's in de Achterhoek en ter plekke bij de meeste overstappunten. Bijkomend voordeel is, dat er dankzij de overstappunten minder druk op de kwetsbare natuur gelegd. Want er is volop parkeergelegenheid en verschillende locaties zijn goed bereikbaar per openbaar vervoer.

Bijzondere arrangementen en evenementen

VVV's en het toeristisch bedrijfsleven zijn ook actief met het aanbod aan meerdaagse arrangementen. Er zijn trektochten van hotel naar hotel, waar de bagage wordt vervoerd. Bovendien vanuit hotels, campings of bungalowparken 'standplaatsarrangementen', waarbij elke dag keus is uit verschillende dagroutes. Maar altijd geldt er een speciale arrangementsprijs. Ook zijn verschillende fietsmeerdaagsen: vanuit Doetinchem, Ruurlo, Varsseveld en Zutphen. De data van de meerdaagsen zijn op elkaar afgestemd. Ze hebben plaats tussen half mei en eind augustus. Bovendien is er een veelheid aan ATB-toertochten, kanotochten, rekreatiesurvivals, noem maar op. De Achterhoekse Actiefgids geeft alle informatie.

Zutphen, mei 2003.