Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 101
Datum: 07-05-03

jaaroverzicht prestaties dienst landelijk gebied

Gedeputeerde Anita Andriesen heeft het eerste exemplaar van het jaaroverzicht 2002 van de Dienst Landelijk Gebied (DLG) in ontvangst genomen. In het jaaroverzicht is in woord en beeld aangegeven wat DLG in opdracht van het college van gedeputeerde staten in 2002 heeft gepresteerd op het gebied van inrichting en ontwikkeling van het landelijk gebied. Een investering van 40,4 miljoen euro in 2002 in een duurzame natuur, meer recreatie, gezonde landbouw en een mooi landschap.

Grondverwerving

DLG koopt grond aan voor landinrichting, natuurgebieden en ecologische verbindingszones. Deze aankopen gebeuren op vrijwillige basis en tegen agrarische marktwaarde. DLG heeft in 2002 voor E 17,5 mln (540 ha) ruilgrond in landinrichtingsgebieden aangekocht. Daarnaast is voor Staatsbosbeheer, It Fryske Gea en Vereniging Natuurmonumenten voor E 8,1 mln (254 ha) grond verworven. Van de extra gelden van het ministerie van LNV in het voorjaar 2002 (het zogenaamde Natuuroffensief) zijn met name rond het Fochteloërveen en het Brandemeer grote oppervlaktes aangekocht.

Landinrichting

In de gebieden Oosterwolde-Elsloo-Appelscha, Garyp-Sumar en Lemsterpolders zijn zogenaamde raamplannen en modules vastgesteld. Daarmee is hier landinrichting van de voorbereidingsfase overgegaan naar uitvoering. De ruilverkaveling Wommels is na 26 jaar officieel afgesloten. Door de landinrichtingscommissie is een boekje uitgegeven en is een speciale bank geplaatst op de Slachtedijk. In Fryslân zijn nog 16 andere projecten in uitvoering.

Natuurbeheer

DLG heeft een belangrijke rol in de uitvoering van agrarisch en particulier natuurbeheer. De dienst voert subsidieregelingen uit op basis van het zogenaamde Programma Beheer. DLG controleert in het veld de naleving en toetst op de aanwezigheid van planten- en diersoorten. De controles besloegen in 2002 in totaal 1260 beheerseenheden met een gezamenlijke oppervlakte van 10.544 ha en 72 kilometer lengte.


---- --