Ministerie van Defensie


---


---

foto: Prins Bernhard had er zichtbaar schik in toen hij het defilé afnam (Hennie Keeris)

Bevrijdingsdefilé in Wageningen

06-05-2003

Onder een grijze hemel heeft prins Bernhard maandag (5 mei) in Wageningen een krans gelegd bij het nationaal bevrijdingsmonument en het traditionele defilé afgenomen. Naast de generatie oorlogsveteranen uit binnen- en buitenland, oud verzetsstrijders en voormalig koopvaardijpersoneel, waren ook jongere militairen die hadden deelgenomen aan vredesmissies van de partij. In totaal trokken zon vierduizend personen aan de Prins langs, verdeeld over 82 detachementen.

Tijdens de voorafgaande herdenkingsdienst in de Johannes de Dooperkerk herinnerde luitenant-generaal b.d. J.F.G.A.M Maas, de voorzitter van het Algemeen Bestuur Stichting Nationaal Comité Herdenking Capitulaties er nog eens aan dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid vormt. Het is een gunst waarvoor wij dankbaar moeten zijn. Geluiden die later ook uit het talrijke publiek op het 5 mei plein opklonken.

Het defilé werd opgeluisterd door maar liefst 562 muzikanten, onder wie ook de doedelzakspelers van het Royal British Legion. De drumfanfare van de Nationale Reserve opende de optocht als vanouds. Daarna volgde een indrukwekkende stoet van oud-strijders van diverse nationaliteiten, met in hun midden zowaar een honderdjarige, gewezen verzetslieden, jonge veteranen ingezet bij diverse vredesmissies en actief dienende militairen van diverse krijgsmachtdelen. Dat alles regelmatig afgewisseld door muziekkorpsen en verscheidene keren overstemd door het sonore geronk van een formatie van één Beaver en twee Harvards die als eerbetoon laag over Wageningen vlogen. De herdenking werd bijgewoond door vele burgerlijke en militaire autoriteiten, onder wie minister-president Jan Peter Balkenende en Chef Defensiestaf luitenant-admiraal Luuk Kroon. (fotos: Hennie Keeris)
foto: Het Amerikaanse contingent trekt voorbij (Hennie Keeris)