Gemeente Dordrecht


---

Nog geen 80 km langs de A16

Ronald van Dijk
Maatregelen voor aanpak luchtverontreiniging

Dordrecht en Zwijndrecht hebben samen een plan van aanpak opgesteld voor de aanpak van de luchtverontreiniging langs de A16. Dit plan van aanpak geeft een overzicht van de maatregelen. Dordrecht en Zwijndrecht onderzoeken deze maatregelen op geschiktheid en effectiviteit voor de korte en lange termijn. Voor 1 mei 2004 komen Dordrecht en Zwijndrecht met de definitieve maatregelen voor de aanpak van de luchtverontreiniging langs de A16.

Wel of geen 80 km zone?
Dordrecht en Zwijndrecht stellen nog geen 80 km zone voor. Beide gemeenten wachten de resultaten af van deze maatregel in Rotterdam-Overschie. In augustus 2003 zijn deze resultaten bekend. TNO heeft de opdracht gekregen om de invloed van geluidsschermen op de luchtkwaliteit door te rekenen. Deze resultaten zijn eind mei bekend. Het bevorderen van `schone' auto's, het ondertunnelen van de A16, het doortrekken van de A4-zuid, het aanbrengen van windsingels en hagen zijn maatregelen die onderzocht worden.

Luchtkwaliteit langs de A16
Dordrecht en Zwijndrecht hebben de luchtkwaliteit van 2001 in beeld gebracht. De Milieudienst Zuid-Holland-Zuid heeft deze inventarisatie uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat er te veel stikstofdioxide (NO2) in de lucht aanwezig is langs de A16. Het verkeer vormt een belangrijke bron van deze luchtverontreiniging.

Luchtkwaliteit langs de lokale wegen en de N3 in Dordrecht Dordrecht hoeft geen plan van aanpak op te stellen voor de aanpak van de luchtkwaliteit langs de lokale wegen en de N3. Uit de nieuwe beoordeling van de luchtkwaliteitgegevens blijkt dat de grenswaarde voor de stof stikstofdioxide niet wordt overschreden in 2010. Bij deze nieuwe beoordeling wordt de luchtkwaliteit op het niveau van de huizen beoordeeld in plaats van het niveau op de stoepen. De lokale wegen zijn Wilgenbos, Burgemeester De Raadtsingel. Mijlweg, Achterhakkers, Rijksstraatweg, Wieldrechtseweg, Laan der Verenigde Naties en de Baanhoekweg.

Luchtkwaliteit langs de lokale wegen in Zwijndrecht In Zwijndrecht is in 2001 langs de Koninginneweg een overschrijding van stikstofdioxide geconstateerd op trottoirniveau. Uit de nieuwe beoordeling blijkt dat Zwijndrecht geen plan van aanpak hoeft op te stellen.

Normering
Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) heeft landelijke normen vastgesteld voor de kwaliteit van de lucht. In 2010 moeten de gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht aan deze normen voldoen. Het verbeteren van de luchtkwaliteit langs de A16 vindt plaats in overleg met Rijkswaterstaat (beheerder van de weg), en de provincie Zuid-Holland. De luchtkwaliteitsniveaus zijn vastgelegd in de vorm van grenswaarden, plandrempels en alarmdrempels. Indien de grenswaarde niet wordt overschreden, voldoet de luchtkwaliteit aan de wettelijke norm en zijn maatregelen niet vereist. Bij overschrijding van plandrempels moet de gemeente een plan van aanpak opstellen om in 2010 te voldoen aan de grenswaarde. Bij overschrijding van de alarmwaarde is de smogregeling 2001 van toepassing. Gemeenten zijn verplicht elk jaar de luchtkwaliteit in beeld te brengen volgens het Besluit Luchtkwaliteit.