Verbond van Verzekeraars

Verbond sluit overeenkomst met CBS

Het Verbond heeft onlangs een overeenkomst gesloten met het Centraal

mr. H.L. De Boer (links) en drs. G. Bruinooge

Bureau voor de Statistiek (CBS), om de maandelijkse Statistiek productie nieuwe levensverzekeringen gezamenlijk te continueren. De cijfers worden gepubliceerd in StatLine, de openbare database van het CBS. Mr. H.L. De Boer (adjunct-directeur Verbond) en drs. G. Bruinooge (directeur Macro-economische Statistieken en Publicaties) hebben de overeenkomst ondertekend.

Het CBS publiceert al jaren iedere maand de Statistiek productie nieuwe levensverzekeringen, die verzekeraars een duidelijk en actueel inzicht geeft in de ontwikkelingen in de levensverzekeringenmarkt. Het CBS liet het Verbond vorig jaar echter weten dat het van plan was om de Statistiek productie nieuwe levensverzekeringen te reduceren of misschien zelfs wel te schrappen. Bezuinigingen en het geringe maatschappelijk belang werden als belangrijkste redenen genoemd.

Voor verzekeraars is de statistiek echter essentieel, omdat ze op basis van actuele overzichten van de markt hun beleid kunnen bepalen. Tevens gebruikt het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) de gegevens bij de ondersteuning van de lobby van het Verbond. Het Verbond heeft daarom met het CBS afgesproken dat de productiestatistiek tegen een financiële vergoeding in zijn huidige vorm gezamenlijk wordt voortgezet. De overeenkomst heeft een looptijd van één jaar en is (met terugwerkende kracht) in werking getreden op 1 maart 2003.

Geen recht op voorinzage

Hoewel het om een gezamenlijk project gaat, heeft het Verbond geen recht op voorinzage van de verzamelde of gepubliceerde cijfers. De uitkomsten zullen met andere woorden voor iedereen op hetzelfde moment beschikbaar zijn en eigendom blijven van het CBS. Het CBS zal de individuele deelnemers wel om schriftelijke toestemming vragen om individuele gegevens beschikbaar te stellen aan het Verbond. Het Verbond gebruikt die gegevens op zijn beurt uitsluitend voor statistische doeleinden en zal ze niet openbaar maken of doorleveren aan derden.

Bondig, 7 mei 2003