Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 7-05-2003 Stein; Verdachte in DTEL-affaire uitgeleverd (RKey; 11.30 u) Woensdag, 7 mei 2003

Districten Sittard

Sittard; verdachte in DTEL-affaire uitgeleverd

Met de uitlevering door de Belgische autoriteiten afgelopen maandag 5 mei jl. van een 26-jarige man uit Urmond, heeft de politie een vijfde verdachte in de kraag gevat in de zogenaamde DTEL-affaire. Deze verdachte was, naast de andere vier reeds eerder aangehouden verdachten (25/26/31 jr) uit Born, Stein en Geleen, bij het ingestelde onderzoek ook in beeld gekomen op verdenking van betrokkenheid bij de oplichting van honderden klanten van een electronicawinkel aan de Heerstraat Centrum in Stein. Omdat deze verdachte vermoedelijk in het buitenland was, werd hij internationaal gesignaleerd in het opsporingsregister. De verdachte werd begin april in Belgie getraceerd en door de Belgische politie dan ook aangehouden. Via het Openbaar Ministerie werden de Belgische autoriteiten gevraagd om uitlevering van de verdachte, hetgeen maandag plaatsvond. Hij werd voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. De verdachte is vandaag voorgeleid voor de Rechter Commissaris in Maastricht. Drie verdachten (25/26/31) uit Stein en Geleen werden na voorgeleiding eind april in vrijheid gesteld. Dat betekent dat op dit moment, naast de door de Belgische autoriteiten uitgeleverde 26-jarige verdachte uit Urmond, ook de 25-jarige verdachte uit Born nog vastzit. De politie zet het onderzoek voort.

De winkel in Stein startte eind 2002 een kerstactie waarin tegen bodemprijzen o.a. computers, gsms, dvds, playstations en beeldschermen werden aangeboden. De goederen werden aangeboden in advertenties in de regionale dagbladen en reclamefolders die huis aan huis werden bezorgd. Klanten die op de aanbiedingen ingingen moesten allemaal een aanbetaling doen. Omdat de uitlevering van de goederen zou plaatsvinden op 20 december 2002 naar grootte van de aanbetaling, deden vele klanten een aanbetaling. Die varieerde van geval tot geval van 50,-- tot soms wel 400,-- Euro. De politie schat dat de gedupeerden aan voorschotbedragen totaal ongeveer 60.000,-- Euro aan het bedrijf hebben betaald.

Na een inbraak in de winkel, in de nacht van donderdag 19 op vrijdag 20 december 2002, deed de eigenaar van het winkelbedrijf aangifte van diefstal van een partij van 150 spelcomputers welke was gestolen. Volgens getuigen zouden twee mannen in korte tijd de hele partij playstations in een bestelbus hebben geladen en ermee vandoor zijn gegaan. De bestelbus werd kort daarna uitgebrand in de haven van Stein aangetroffen. Onderzoek van de politie wees uit dat de bestelbus was voorzien van in het Belgische Aarschot gestolen kentkenplaten.

Naar aanleiding van de inbraak en de publiciteit die dit kreeg in de media, meldden zich tot nu toe ongeveer 400 benadeelden bij de politie. Een groot gedeelte daarvan heeft bij de politie aangifte gedaan van vermoedelijke oplichting. De benadeelden hadden allemaal bij het bedrijf een bestelling, en een aanbetaling gedaan. Ook een aantal bedrijven dat goederen aan het bedrijf had geleverd, heeft bij de politie aangifte gedaan wegens flessentrekkerij. Tot op heden leverde de winkel geen bestellingen aan de gedupeerden en werden de leveranciers niet betaald.