Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2003- 18

Collegevergadering van dinsdag 6 mei 2003

Auto's voortaan vaker weggesleept
De mogelijkheden om auto's en fietsen weg te slepen worden binnenkort verruimd. Zo mogelijk vóór de open dagen van vliegbasis Twenthe op 20 en 21 juni kunnen ook auto's en fietsen worden weggesleept die de vrijheid van het verkeer of het vrijhouden van aangewezen weggedeelten belemmeren. Tot nu toe kan alleen worden weggesleept van invalideparkeerplaatsen of wanneer de verkeersveiligheid in het geding is.
De verwachting is overigens dat de ruimere wegsleepmogelijkheden niet vaker dan een keer of tien per jaar zullen worden toegepast. Het wegslepen moet namelijk wel dringend nodig zijn, anders wordt volstaan met een proces-verbaal. De kosten van het wegslepen bedragen 170 euro voor een auto en 10 euro voor een fiets. Bij een auto komt daar twee euro per dag bij, gerekend vanaf de vijfde dag van bewaring. Bij fietsen komen die twee euro's per dag er al vanaf de eerste dag van bewaring bij.
De nieuwe wegsleepverordening komt op 2 juni in de gemeenteraad. Als de raad akkoord gaat, is de regeling al van kracht tijdens de open dagen van de vliegbasis. Daardoor kunnen ook auto's die tijdens de open dagen de doorgang voor politie en brandweer versperren, worden weggesleept.

---

HOV-Oost tracé toch over `de Bultjes'
Het college kiest definitief voor een aansluiting van HOV-Oost op het wegennet in Glanerbrug via `de Bultjes' op de Ouverturestraat. Dat is volgens B en W de beste keus, zowel vervoerskundig, financieel, ecologisch als uit veiligheidsoogpunt. Alternatieven van omwonenden hebben als bezwaar dat ze geen snelle en rechtstreekse aansluiting geven van het hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) in oost. Ook blijkt het bezwaar van grotere loopafstanden voor ouderen betrekking te hebben op een bijzonder laag aantal oudere bewoners. Tevens worden twee bruggen over de Glanerbeek aangelegd, ontworpen door Next Architects uit Amsterdam. HOV-Oost is inmiddels klaar tot de kruising Gronausestraat-Oostweg. In het najaar wordt begonnen met de verdere aanleg richting Oikos. Tot de aansluiting via de Bultjes was in 1998 al tijdelijk besloten, en nu dus ook definitief.