De Unie


ABN AMRO: Stand van zaken na 2e ronde CAO-onderhan

7 mei 2003 - Door middel van deze infobrief willen wij u op de hoogte stellen van de ontwikkelingen in de CAO-onderhandelingen na 2 onderhandelingsdagen. Tijdens de eerste onderhandelingsronde op 15 april jl. hadden partijen afgesproken dat ABN AMRO een nadere toelichting zou verzorgen van de door hen ingediende pensioenvoorstellen.

Op 2 mei jl. is door het Pensioenbureau een toelichting verzorgd, bestemd voor de pensioendeskundigen van de vakbonden. Vervolgens heeft in de ochtend van 6 mei jl. het Pensioenbureau dezelfde toelichting gegeven aan de kaderleden van de vakbonden die tijdens de onderhandelingen plaats nemen in de zogenoemde zijkamer.

Naar aanleiding van deze toelichting heeft De Unie zich op het standpunt gesteld dat wij op zich overtuigd zijn van de noodzaak om met de bank verder te praten over maatregelen die de pensioenvoorziening van de medewerkers op termijn betaalbaar moeten houden. Echter, in de wijze waarop de bank deze discussie wenst te voeren en in de omvang van de door de bank gedane voorstellen kan De Unie zich absoluut niet vinden.

Wij hebben ons tijdens de onderhandelingen op 6 mei op het standpunt gesteld dat er eerst afspraken moeten worden gemaakt over de belangrijkste onderwerpen uit onze voorstellenbrief, te weten de loonsverhoging voor dit CAO- jaar en de werkzekerheidsgaranties (inclusief de Ouderenregeling en de Compensatieregeling uit het Deelakkoord Zonder Omwegen). Pas als over deze onderwerpen goede afspraken zijn gemaakt, kan van onze leden de bereidheid worden gevraagd om na te denken over de toekomst van de pensioenregeling. De huidige pensioenregeling is voor onze leden een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Wij denken dat dit onderwerp zich er niet voor leent om tijdens de ons nog resterende twee onderhandelingsdagen ingrijpende afspraken over te maken. Wij zijn van mening dat er een interne discussie onder onze leden zou moeten plaatsvinden om te bepalen hoe De Unie tegen de toekomst van de pensioenregeling van ABN AMRO aankijkt.

Wij hebben de bank aangegeven bereid te zijn deze discussie met onze leden te voeren tijdens een deel van - de looptijd van de komende CAO, mits daaraan voorafgaand beide hierboven genoemde onderwerpen goed geregeld zijn.

In verband met het verloop van de tijd zijn partijen op 6 mei niet in staat geweest conclusies aan de wederzijdse standpunten te verbinden. Daarom is afgesproken dat wij de discussie hierover zullen voortzetten op de volgende onderhandelingsdag, gepland op 20 mei aanstaande.

Uiteraard houden wij u van het vervolg op de hoogte. Ook zijn wij zeer geĂŻnteresseerd in uw mening. Stuur uw vragen en opmerkingen bij voorkeur naar bovenstaand e-mailadres. Nu meer dan ooit geldt dat wij uw steun in het onderhandelingstraject nodig hebben. Bespreek de voorstellen van uw werkgever met uw collegas en overtuig ze van de noodzaak nu lid te worden van De Unie !

Indien u onze elektronische infobrieven rechtstreeks wenst te ontvangen, kunt u zich bij Gerda Koo ( koo-g@unie.nl ) opgeven voor het e-mailnetwerk van De Unie binnen ABN AMRO.

Met vriendelijke groet,

Daan Leeman

* Intropagina ABN AMRO

woensdag, 7 mei 2003