Regering.nl


7 mei 2003
Advies: mensenrechten bij ontwikkelingshulp centraal

Lijn Mensen die in extreme armoede leven kunnen onmogelijk hun mensenrechten verwezenlijken. Daarom mogen alleen landen waar hulp tot verbetering van de mensenrechten leidt, in aanmerking komen voor ontwikkelingshulp.

Dat stelt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in het advies 'een mensenrechtenbenadering van ontwikkelingssamenwerking'. De raad pleit in dit advies voor een groter accent op mensenrechten in het ontwikkelingsbeleid.

Zowel het beleid van het ontvangende land als van het donorland moet worden getoetst op de bijdrage aan het bevorderen en beschermen van de menselijke waardigheid. Naleving van de internationaal erkende mensenrechten vormt daarbij het uitgangspunt.

Aanbevelingen
In het rapport formuleert de AIV een aantal aanbevelingen:
* De mensenrechten moeten voorop staan bij de beleidskeuzes van donorlanden.

* Alleen landen waar hulp een reële bijdrage levert aan de verbetering van de mensenrechten komen in aanmerking voor ontwikkelingshulp. Voor de beoordeling moeten duidelijke en uniforme criteria worden opgesteld.

* Bij de gesprekken tussen donorlanden en ontvangende landen moet er altijd aandacht zijn voor de ontwikkeling van de burger-, politieke, economische, sociale en culturele rechten van de bevolking.

* Voor naleving van de mensenrechten is een goed functionerend rechtssysteem in het ontvangende land een belangrijke vereiste.
* Nederland moet ook bij internationale organisaties en instellingen aandringen op een centrale rol voor het mensenrechtenvraagstuk in het ontwikkelingsbeleid.

* In het Nederlandse ontwikkelingsbeleid mogen op het punt van mensenrechten geen tegenstrijdigheden zitten. De verschillende beleidsonderdelen moeten elkaar in dit opzicht versterken.

AIV
De Adviesraad Internationale Vraagstukken is een adviesorgaan van de Nederlandse regering op het terrein van het buitenlands beleid. De raad heeft vier permanente commissies voor advisering op het terrein van mensenrechten, vrede en veiligheid, ontwikkelingssamenwerking en Europese integratie.