Wim van Velzen

Christen Democratisch Appel European People's Party European People's Party and European Democrats Group

Persbericht

69 nieuwe leden bij EVP-ED-Fractie

Datum: 1 Mei 2003

Vanaf 1 mei 2003 worden 162 nationale parlementariërs uit de tien toetredende landen officeel waarnemer bij het Europees Parlement. De waarnemers zijn benoemd door hun nationaal parlement. 69 leden van deze 162 hebben aansluiting gezocht bij de EVP-ED-Fractie in het Europees parlement. Dit is de grootste groep en de EVP-ED-Fractie zal na 1 mei 301 leden tellen. De fractie blijft de grootste politieke kracht in het Europees Parlement. De EVP-ED-Fractie is daarmee groter dan de tweede en derde fractie (socialisten en liberalen) samen.

De waarnemers nemen volledig deel aan alle parlementaire werkzaamheden, inclusief het werk in de politieke fractie en in de parlementaire commissies maar hebben geen stemrecht. De waarnemers blijven tot aan de Europese verkiezingen in juni 2004 de bevolking van de toetredende landen vertegenwoordigen
.

In acht van de tien toetredende landen is de EVP-ED-Fractie de leidende politieke stroming (Cyprus, Estland, Tjechië, Hongarije, Letland, Malta, Slovenië en Slowakije)