Ingezonden persbericht


P e r s b e r i c h t

Editie 20

Mei 2003

ZIN EN ONZIN OVER SARS

Sinds november 2002 houdt een nieuwe ziekte de wereld in haar greep. Al snel krijgt de ziekte een naam: SARS. In maart 2003 melden de kranten nog dat de ziekte over zijn hoogtepunt heen is, maar dat is te vroeg gejuicht. Als de regering van China erkent dat ze de ziekte niet onder controle heeft, wordt de ware omvang pas duidelijk.

In de 20e editie van Per Expresse staat de vraag centraal: â¤~Moeten we bang zijn voor SARS of niet?⤮

Per Express is een serie lesbrieven over actuele ontwikkelingen in het wereld­nieuws. De lesbrieven zijn gekoppeld aan een educatieve website. Beide bieden leerlingen van 10-15 jaar achtergronden bij het nieuws en geven leerkrachten aanwijzingen hoe het nieuws in de klas te behandelen in de bovenbouw van het basisonderwijs en de basisvorming in het voortgezet onderwijs.

De lesbrief belicht de achtergronden van het nieuws waarbij gekeken wordt naar zin en onzin over SARS: wat zijn de feiten, hoe gaat de ver­spreiding van de ziekte in zijn werk, waarom krijgt SARS zoveel aandacht in de media?

De handleiding geeft achtergrondinformatie over de ziekte als mediahype, didactische aanwijzingen bij de werkbladen, antwoorden op de vragen en opdrachten en de aansluiting bij kerndoelen.

De educatieve website geeft aanvullende informatie en extra lessuggesties voor leerlingen èn leerkrachten. Voor leerlingen is er informatie over wat virussen nu eigenlijk zijn, antwoord op de vraag waarom er zoveel nieuwe ziekten ontstaan in Zuidoost-Azië, parallellen met andere besmettelijke ziekten en een fotopagina. Verder is er een uitgebreide linkspagina. Voor leerkrachten zijn er extra lessuggesties voor basis- en voortgezet onder­wijs en meer informatie over hoe de verspreiding precies in zijn werk is gegaan. Uiteraard ontbreekt ook voor hen een uitgebreide linkspagina niet.

De lesbrief met handleiding kost â'¬ 3,50 en is te bestellen bij:

Centrum voor Mondiaal Onderwijs

Postbus 9108

6500 HK Nijmegen

tel. 024-3613074

fax 024-3613014

email: cmo@nsm.kun.nl

http://www.cmo.nl

De lesbrief en handleiding zijn ook met behoud van de originele opmaak gratis te downloaden vanaf:

http://www.cmo.­nl

en vanaf

http://www.kennisnet.nl/po/leerkracht/perdagwijzer/

http://www.kennisnet.nl/vo/docent/perdagwijzer/

Per Expresse is mogelijk gemaakt door de Europese Unie en Stichting Kennisnet