Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Buijs (CDA), Geluk (VVD) en Blom over de beschikbaarheid van de traumahelikopter voor Zeeland (2020310020)

1
Heeft u kennisgenomen van het feit dat de traumahelikopter vanuit Rotterdam in de avond- uren (na 19.00 uur) en 's nachts niet beschikbaar is voor de provincie Zeeland? 1)

1
Ja.
Feit is dat nergens in Nederland, dus ook niet in Zeeland `s nachts de traumahelikopter wordt ingezet. De traumahelikopters in Nederland vliegen alleen van schemer tot schemer en zijn een aanvulling op de dagelijkse reguliere ambulancezorg.

2
Is het waar dat uw ministerie heeft laten weten dat deze helikopters niet zijn uitgerust voor nachtvluchten, en dat de bemanning niet 24 uur per dag paraat is? Zo ja, welke inhoudelijke argumenten liggen hieraan ten grondslag?

2
Ja.
Het is waar dat de helikopters niet zijn uitgerust voor nachtvluchten. De bemanning is alleen van schemer tot schemer (gedurende de dag) paraat.

De inhoudelijke argumenten die hieraan ten grondslag liggen zijn dat in overleg met de Lan- delijke Vereniging van Traumacentra bepaald is dat de inzet gedurende de dag lonend is, maar dat gedurende de nacht de inzet van een ambulance en grondgebonden mobiel me- disch team (MMT) op basis van beschikbaarheid voldoende is. Een ander argument is dat de helikopterbemanning hiervoor niet opgeleid is. Nachtelijk vliegen vereist andere vaardigheden en brengt gevaren met zich mee. Tenslotte zal het nachtelijk paraat hebben van een trauma- heli én MMT tot aanzienlijke meerkosten leiden waar geen middelen voor beschikbaar zijn.

3
Heeft u in antwoord op vragen van de burgemeester van Noord-Beveland gezegd dat de in- zet van de Mobiele Medische Teams (MMT) vanuit Rotterdam deze traumahulp kunnen ver- vangen? Zo ja, deelt u dan de mening dat, gelet op de afstand, deze hulp tijdig ter plaatse kan zijn?

3
Ja.
De inzet van een mobiel medisch team is aanvullend bedoeld op de reguliere ambulancezorg. Er moet sprake zijn van een groot of gecompliceerd ongeval met één of meerdere zwaar ge- wonde patiënten. Van schemer tot schemer kan gebruik gemaakt worden van de inzet van de traumahelikopter uit Rotterdam. In geval de omstandigheden zo zijn dat vliegen geduren- de de dag niet mogelijk is zal in dat soort situaties ook overdag gebruik gemaakt moeten worden van een grondgebonden MMT. Gedurende de nachtelijke uren zal ­ evenals elders in ons land ­ in de sporadische gevallen waarin MMT-inzet naast de ambulancezorg noodzake- lijk is gebruik gemaakt moeten worden van een grondgebonden mobiel medisch team op ba- sis van beschikbaarheid. De inzetcriteria voor MMT's (grondgebonden en of helikopter) moe- ten door de traumacentra in overleg met de partners uit de ambulancesector (CPA en ambu- lancediensten) worden vastgesteld en vervat in inzetprotocollen. Noord-Beveland valt geheel binnen het vastgestelde verzorgingsgebied Zuidwest-Nederland zoals dat in geheel Nederland is vastgesteld.

2

4
Deelt u voorts de mening dat spoedeisende hulp bij ernstige trauma's ook in Zeeland tijdig ter plaatse moet zijn? Zo ja, op welke wijze wilt u dit garanderen?

4
Ja.
Zeeland wijkt niet af van de zorg zoals die landelijk gezien in geheel Nederland op het gebied van ambulancezorg en traumazorg geregeld is. Feitelijk wordt dat ingevuld door goede af- spraken tussen reguliere ambulancezorg en zorgverzekeraars op basis van een regionaal am- bulancebijstandsplan.

1) PZC, 5 april jl.


---- --