Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 102
Datum: 6 mei 2003

Huis voor jongeren in leeuwarden

Jongeren die dak en/of thuisloos zijn kunnen binnenkort terecht in het Huis voor jongeren in Leeuwarden. De provincie Fryslân heeft tot en met 2007 jaarlijks een bedrag van E 125.000,- beschikbaar gesteld. Na deze vijf jaar wordt het project geëvalueerd. De Stichting Maatschappelijke Opvang de Terp voert het project uit.

Tot nu toe is er in de provincie Fryslân geen specifieke aanpak voor jongeren van 12 tot 25 jaar die dak- en/of thuisloos zijn. In Leeuwarden en omstreken leven ongeveer 150 van deze jongeren. Voor jongeren in de leeftijdsgroep tot 18 jaar geldt de Wet op de jeugdhulpverlening en voor jongeren van 18 tot 25 jaar de regeling maatschappelijke opvang. De bestaande hulpverleningsinstellingen zijn onvoldoende ingesteld op hulp, zorg en begeleiding voor deze jongeren.

De gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân hebben gekozen voor een integraal plan van aanpak voor jongeren van 12 tot en met 25 jaar omdat deze leeftijdsgroep meer nodig heeft dan maatschappelijke opvang om te voorkomen dat een levensstijl van zwerven wordt ingezet. In de gekozen aanpak worden de jongeren letterlijk opgespoord en wordt hen een intensief programma geboden in de vorm van scholing of werk in combinatie met huisvesting. In het project 'Huis voor Jongeren' houdt de preventiewerker zich bezig met het opsporen van jongeren op straat en leidt hij/zij de jongeren die geen huisvesting hebben via het Huis voor Jongeren terug naar een woonsituatie.

Het Huis voor Jongeren kan 22 jongeren opvangen en begeleiden. De verwachting is dat jaarlijks 60 jongeren bereikt worden. Ervaringen elders in het land leren dat 60% van de doelgroep succesvol in de maatschappij terugkeert. De uitvoering vindt plaats door en onder verantwoordelijkheid van de Stichting de Terp. De Terp werkt hierin samen met o.a. Jeugdzorg Friesland, GGZ-jeugd, Politie, justitie, maatschappelijk werk en Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC's).

---- --