Gemeente Amsterdam

Geld voor Lloyd-hotel, Felix Meritis en Blaauwlakenblok 7 mei 2003 - Martijn de Greve
Het college van B&W heeft ingestemd met de vrijval van middelen die gereserveerd waren voor projecten in het kader van de gemeentelijke en particuliere aanpak van monumenten (Stadsvernieuwingsfonds budgetjaren 1995-1999). Het gaat om een bedrag van 4,1 miljoen euro.

Een deel van dit bedrag, 2,6 miljoen euro, wordt herbestemd voor vijf bouwkundige projecten:

Oostelijke Handelskade 34A (Lloyd-hotel)

EUR 1.106.089

Vijzelgracht 2-2A (Hospice Wallon)

EUR 300.000

Keizersgracht 324 (Felix Meritis)

EUR 250.000

Kalkmarkt 10

EUR 275.000

Blaauwlakenblok

EUR 685.000

Lloyd-hotel: Binnenkort start de restauratie van het Lloyd-hotel. Het gaat hier om een onlangs op de Rijksmonumentenlijst geplaatst gebouw en een prestigieus project in het Oostelijk Havengebied. Op een begroting van 13,3 miljoen euro is een bedrag van 2,9 miljoen euro als subsidiabel uit het oogpunt van monumentenzorg aangemerkt. Deze kosten betreffen het herstel van het casco (inclusief fundering) en van de monumentale interieuronderdelen. Aan Woningstichting De Key is in 2001 een Revolving Fund-bijdrage toegekend van ruim EUR 700.000. Voorgesteld wordt over de resterende subsidiabele kosten een bijdrage van 50% toe te kennen op basis van de Subsidieverordening monumenten en beeldbepalende panden voor een bedrag van 1,1 miljoen euro, aangezien een eventuele Rijksbijdrage van deze omvang niet eerder dan in 2010 zou kunnen worden verwacht. Als de financiering rond is kan nog dit jaar met de restauratie worden begonnen. De monumenten- en bouwvergunningen zijn inmiddels verleend.
Maison Descartes: Metingen die in het kader van de Noord/Zuidlijn worden verricht geven aan dat het pand sinds het najaar van 2002 met hoge snelheid wegzakt (4 mm per 4 maanden/12 mm per jaar). De nu optredende hoge zettingssnelheid toont zich al door nieuwe scheurvorming in de gevels en in het interieur van het monument en zal resulteren in ernstige schade aan de monumentale waarden. Het voornemen is nu om op zeer korte termijn alsnog tot funderingsherstel (eerder door de eigenaar van het gebouw, de Franse staat, afgewezen en in arbitrage beslecht) over te gaan. Mede gezien deze voorgeschiedenis is op dit moment overleg tussen het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum en het college van B&W over de procedurele aanpak. Ook wordt gewerkt aan een voorstel voor financiering van de herstelkosten. Geschat wordt dat de funderingskosten 1,1 miljoen euro zullen bedragen. Het voorstel is om in aanvulling op de bijdrage van de Noord/Zuidlijn EUR 300.000 beschikbaar te stellen uit het Stadsvernieuwingsfonds. Het restant van de benodigde subsidie zal te zijner tijd (2008-2010) via de Bijdrage op grond van de Rijkssubsidieregeling (de Brrm) worden gesubsidieerd. Felix Meritis: Het betreft de derde fase van een restauratie die in 1998 is gestart. Verder uitstel van deze derde fase, die voorziet in constructief herstel van onder meer balkkoppen, vloeren, de lantaarn op het dak, zou betekenen dat de kosten snel hoger zullen worden. Met een bijdrage uit het ISV-budget kan nog dit jaar worden gestart met de restauratie van de Concertzaal en het trappenhuis. De subsidiëring betreft niet de bekostiging van voorzieningen in het kader van brandveiligheidseisen, waarvoor een bij de begroting 2003 aangevraagde prioriteit niet is gehonoreerd.
Kalkmarkt 10: Het pand Kalkmarkt 10 is een Rijksmonument dat al vele jaren toe is aan een volledige restauratie. Het pand verkeert in zeer slechte staat en is in beheer bij Stadsherstel. Na overleg van vele jaren met de zittende huurders is eindelijk overeenstemming bereikt over de aanpak van het pand. Er ligt nu een plan voor volledige restauratie met behoud van de huidige functies (wonen/werken). Blaauwlakenblok: De 27 monumenten in dit blok, dat sinds 1975 gemeentelijk eigendom is, verkeren al decennia lang in zeer slechte bouwtechnische staat. Zo slecht zelfs dat in enkele gevallen monumenten zijn opgegeven. Na jarenlang onderhandelen met bewoners en gebruikers verkeert de voorbereiding van de restauratie van diverse panden nu in een vergevorderd stadium. In september 2003 is de start van de panden Sint Annenstraat 6 en 8, Warmoesstraat 139-139A, 141-143 en 145 gepland. Deze restauratieplannen bevinden zich nu in de vergunningsfase en kunnen binnen afzienbare tijd worden vergund.

© Gemeente Amsterdam