Nederlandse Vereniging van journalisten

7/5/2003 NVJ Algemeen
Plan van Aanpak 2003

Agenda jaarvergadering 2003

Ter inleiding:
In de nota Hoe verder met de Journalistiek is de brede visie van de vereniging voor de komende jaren neergelegd. Dit plan van aanpak bevat enerzijds een aantal concrete uitwerkingen, anderzijds antwoorden op de actuele ontwikkelingen in de mediasectoren en in en rond de vereniging.

Ideëel

1. Als schragende instantie van de Stichting Communicatie Ontwikkelingssamenwerking (SCO) zal de NVJ bevorderen dat de mediagemeenschap in ons land meer wordt betrokken bij de hulp aan media in de ontwikkelingslanden en de voormalige Sovjet gebieden.
2. Nog meer dan voorheen dient zelfregulering in de mediasectoren te worden toegepast in de relatie tot klachten en ongenoegen over media-uitingen. Niet alleen de recente publicatie van het rapport Medialogica; over het krachtenveld tussen burgers, media en politiek van de Raad voor maatschappelijke ontwikkeling geeft daartoe aanleiding. Onbegrijpelijk in dit verband is de afbrokkelende steun, met name bij de tijdschriftuitgevers, voor de Raad voor de Journalistiek. Blijkbaar wordt in die kring bemoeienis van de overheid verkozen boven zelfregulering.

3. Het beheer van de collectieve rechten van journalisten en fotojournalisten is niet alleen een materiële zaak. Evenals het redactiestatuut is het auteursrecht een belangrijk instrument bij het beschermen van de individuele integriteit van de makers. De NVJ zal dit jaar in samenwerking met de auteursrechtorganisatie Stichting Nieuwswaarde de uitstraling van het journalistieke segment bij de verdeling van auteursrecht krachtig bevorderen.
4. Bij recent gewapende conflicten en oorlogen is gebleken dat de verzekeringsvoorwaarden, met name voor freelance journalisten, er toe leiden dat sommige collega's onverzekerd of onvoldoende verzekerd brandhaarden binnentrekken en vervolgens door sommige opdrachtgevers worden uitgesloten van levering. De NVJ wil dit jaar samen met de mediawerkgevers uit dagbladen, tijdschriften en de omroepen komen tot een onderling waarborgfonds waarbij slechts verplichting voor de deelnemers tot storting ontstaat na daadwerkelijke schade.
5. Parallel aan de continuering van het dossier Strafblad Justitie op Villamedia zal de NVJ een juridisch wetenschappelijk instituut vragen in het kader van een studie of afstudeerproject, Nederlandse regelgeving met betrekking tot media alsmede de WOB te screenen op ongewenste ontwikkelingen als gevolg van nieuwe Europese regelgeving in het kader van de terrorismebestrijding en de media.

Materieel

6. Het vorig jaar gelanceerde Deltaplan voor de dagbladen kreeg door de reeks van demissionaire regeringen nauwelijks gehoor. De campagne wordt opnieuw gestart.

7. In nauw overleg met de sectiebesturen zal een nota worden voorbereid over de mogelijkheden en onmogelijkheden diverse CAO's te voorzien van meer keuzemogelijkheden. Dit alles zonder dat waarborgen en geldingskracht van de regelingen kunnen worden ondergraven. Ook de herkenbaarheid voor jongere collega's van dergelijke pakketten arbeidsvoorwaarden kan wellicht vergroot worden. Bij de discussie over journalistieke arbeidsvoorwaarden zullen in de nota ook elementen worden aangedragen voor de discussie over de toekomstige pensioenregelingen voor journalisten.

8. Voor de freelancers wordt dit jaar gestart met een speciaal aan de NVJ gekoppeld pakket van extra diensten, uiteenlopend van bedrijfsvoering, presentatie, onderhandelingen, verzekeringen beoordelen en computerbeheer.

9. Voortbordurend op het sociaal plan dat de NVJ in samenwerking met de COR afsloot met PCM, zal bij komende sociale plannen het tijdig aanpakken van generieke overtolligheid door de onderneming als voorwaarde worden gesteld alvorens over te gaan tot NVJ-medewerking aan het benoemen van individuele boventalligheid.

Organisatie

10. De mogelijkheden van leden een beroep te doen op bijstand van de vereniging zijn legio. Dat geldt ook voor de rechtshulp van de NVJ-advocaten en juristen. Er zal een handzaam overzicht worden vervaardigd van het individuele rechtenpakket van de leden.
11. De ingezette verjonging van bestuur en secretariaat zal mee worden genomen in een vernieuwde presentatie van de vereniging. Daarbij gaat het niet alleen om de materiele aspecten van het NVJ-werk maar evenzeer om het actueel houden, ook bij jongere journalisten, van de noodzaak te blijven ijveren voor persvrijheid. Een werkgroep, bestaande uit bestuursleden, secretariaatsmedewerkers en enkele kaderleden, komt in het najaar met voorstellen voor een vernieuwde presentatie aan de verenigingsraad. Daarin wordt ook de beeldvorming over de vereniging meegenomen.

12. Aansluitend op het onder punt 10 genoemde is het is de bedoeling nog dit jaar de productie van de redactionele inhoud van Villamedia, de NVJ-WOBsite en de NVJ-blauwe pagina's in de Journalist, in één redactioneel team onder te brengen op het secretariaat.