Regering.nl

7 mei 2003
Nog geen rookverbod in horeca

Lijn Per 1 januari 2004 hebben werknemers wettelijk recht op een rookvrije werkplek. Voor het personeel in de horeca wordt op dit recht nog tijdelijk een uitzondering gemaakt, omdat invoering op korte termijn niet haalbaar is.

Dat blijkt uit het voorontwerp van het Besluit rookvrije ruimten, dat staatssecretaris Ross (VWS) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het Besluit rookvrije ruimten verplicht werkgevers om te zorgen dat de werknemers kunnen werken zonder dat zij daarbij last hebben van rokende collega's of anderen.

Horeca
Wanneer deze maatregel ook in de horeca zou worden ingevoerd, komt dit neer op een volledig rookverbod in café's, restaurants en andere horecagelegenheden. Daarom is tijdens de behandeling van het Besluit rookvrije ruimten in de Tweede Kamer besloten om tijdelijk een uitzondering te maken voor de horeca.

Volgens het nu voorgestelde besluit hebben werknemers in de horeca wel recht op een rookvrije werkplek in 'niet voor het publiek bestemde ruimtes', zoals ontspanningsruimten of kantoren. De uitzondering geldt niet voor kantines in bijvoorbeeld sportcentra, buurthuizen of scholen. Deze behoren volgens de Tabakswet al rookvrij te zijn.

Internationaal
In een brief aan onder meer de (horeca-)vakbonden wijst de staatssecretaris erop dat internationaal steeds meer landen het recht op een rookvrije werkplek ook voor de horeca van toepassing verklaren. Onlangs heeft Noorwegen dit gedaan en Ierland volgt hoogstwaarschijnlijk binnenkort. Ook in bepaalde delen van de Verenigde Staten geldt een rookverbod in de horeca.

Bron:



Zie het origineel http://www.regering.nl/actuee...SourcePageID=7466 . Brief aan de Tweede Kamer (met Voorontwerp rookvrije ruimten)