Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vragen van de leden Tjon A Ten en Stuurman (beiden PvdA) aan de minister van Volksge- zondheid, Welzijn en Sport en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dhr. Phoa, over mogelijke zelfmoordpogingen onder Hindoestaanse meisjes. (Ingezonden 9 april 2003) (2020310070)

1
Heeft u kennisgenomen van het artikel "Veel zelfmoordpogingen onder Hindoestaanse meis- jes"? 1)

1
Ja.

2
Heeft u er zicht op of, en zo ja, in welke mate de in het artikel geschetste problematiek ook speelt in andere gemeenten in Nederland? Zo ja, kunt u aangeven welke projecten in de ver- schillende gemeenten zich gericht bezig houden met de in het artikel geschetste problemen?

2
In het artikel wordt op basis van onderzoek in Den Haag aangegeven dat het aantal zelf- moordpogingen onder Hindoestaanse meisjes hoog is in vergelijking met andere Haagse meisjes. Onderzoeken op dit terrein bij andere gemeenten zijn mij niet bekend, maar naar verwachting gelden de Haagse bevindingen ook elders in Nederland. In het artikel wordt verwezen naar een vervolgonderzoek van de GGD in Den Haag naar de psychosociale ach- tergronden die mogelijk van invloed zijn bij pogingen tot zelfmoord onder Hindoestanen. Daarnaast wordt verwezen naar het project `Meiden in de nesten' van de Rotterdamse wel- zijnsorganisatie Scala. Vergelijkbare projecten in andere gemeenten zijn mij niet bekend.

3
Heeft u reeds concrete acties en maatregelen ter oplossing van de gesignaleerde problema- tiek in gang gezet? Zo ja, welke maatregelen en op welke termijn wilt u nemen? Zo neen, waarom niet?

3
Ja. Zoals in de beantwoording van eerdere Kamervragen over suïcide (Kamervragen nr. 2020302760 en nr. 2010308440) aangegeven, lopen er in de zorg meerdere trajecten die allemaal tot doel hebben specifieke hulpvragen van specifieke cliënten meer centraal te stel- len. Hierbij gaat het uiteraard ook om Hindoestaanse meisjes die een poging tot zelfmoord doen. Om de geestelijke gezondheidszorg (nog) meer toegankelijk te maken voor allochto- nen, onder wie ook allochtone jongeren, voert GGZ-Nederland tot 2005 het door VWS-gefi- nancierde actieplan interculturalisatie van de GGZ uit. Daarnaast is er voor alle zorgsectoren het project interculturalisatie van de gezondheidszorg met als doel verbetering van de toe- gankelijkheid van de zorg voor allochtonen in het algemeen.

1) Bijeen, maart jl., jrg. 36, p. 36-39


---- --