Gemeente Amsterdam

Bezoekerscentrum Noord/Zuidlijn in gebouw bij Centraal Station 7 mei 2003 - Lisa Neves Gonçalves
Er komt een bezoekerscentrum Noord/Zuidlijn in het postpakketgebouw bij het Centraal Station. Dit centrum wordt gecombineerd met het huidige informatiecentrum Stationseiland.
Dit, omdat er raakvlakken zijn tussen alle werkzaamheden en projecten die op en rond het Centraal Station plaatsvinden. In het postpakketgebouw komen het bezoekerscentrum Noord/Zuidlijn en Coördinatie Stationseiland; het informatiepunt Centrum van de Noord/Zuidlijn, kantoorruimte Coördinatie Stationseiland, gezamenlijk vergadercentrum, toezichthouders Stationseiland en Metropolitie. De wethouder Noord/Zuidlijn, Mark van der Horst: "We hebben gezocht naar een locatie zo dicht mogelijk bij het tracé van de lijn en de meest ideale plek is het postpakketgebouw bij het Centraal Station. Bovendien kunnen we nu de verschillende projecten zoals Noord/Zuidlijn, vernieuwing van de achterzijde van het station (IJsei), het Stationseiland en de IJtram in het centrum bundelen." Het centrum zal in augustus haar deuren openen en is voor de duur van de aanleg van de metrolijn, negen jaar, geopend. Het college van B&W stemt in met de raadsvoordracht over het verlenen van een krediet van 1,5 miljoen euro voor de huisvesting van het centrum bij het CS. Binnen het budget van de Noord/Zuidlijn is een totaalbedrag van 3,3 miljoen euro (inclusief personeel en huisvesting) voor het bezoekerscentrum uitgetrokken.
Naast dit bezoekerscentrum beschikt het project ook over twee infopunten, namelijk in de Pijp (Quellijnstraat) en in het Centrum aan het Nes. Dit laatste informatiepunt wordt geïntegreerd in het bezoekerscentrum bij het CS. Bij de infopunten kunnen bewoners en ondernemers met vragen terecht.
Behandeling in de raadscommissie is op 21 mei en in de gemeenteraad op 18 juni.

© Gemeente Amsterdam