Gemeente Haarlem


6 mei 2003

Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht







Parkeren nu onder voetbalveld, exploitatie dekkend



PLAN STADION OOSTPOORT LEVERT E 4 MILJOEN OP

B&W van Haarlem zijn akkoord gegaan met een Voorlopig Ontwerp voor het Stadion Oostpoort met het parkeren onder het voetbalveld. De realisatieovereenkomst met IMCA-Vastgoed zorgt uiteindelijk voor een positief saldo van circa E 4 miljoen voor de gemeente en een dekkende exploitatie zonder risico voor de gemeente. Dit geldt zeker ook voor HFC Haarlem, die een huurcontract heeft met IMCA-Vastgoed en daarmee zijn (financiële) reputatie hooghoudt en haar positie zelfs versterkt. Dit in tegenstelling tot veel andere clubs die een nieuw stadion bespelen. Als de gemeenteraad instemt kan ook dit project uitgevoerd worden.


Werkgelegenheid

Haarlem moet een middelgroot multifunctioneel voetbalstadion krijgen met een parkeergarage voor zo'n 1550 auto's, 35.000 m2 kantoren, hotel, woningen, leisure en health & care. Dit levert de nodige werkgelegenheid op. Bovendien komen er voorzieningen voor wijkgerichte activiteiten. Over de verkeerssituatie zijn harde afspraken gemaakt. De herinrichting van het omliggende gebied richt zich op de verbetering van de huidige natuurwaarde. Het leegkomende terrein van het oude stadion in Haarlem-Noord levert ruimte op voor broodnodige woningen.


Aanpassing ontwerp

Het ontwerp van het stadion wordt in de komende maanden aangepast. In plaats van de parkeergarage rondom de tribunes, komen de auto's grotendeels onder het voetbalveld, dat tegelijkertijd het dak is van de parkeergarage. Rondom het voetbalveld en de tribunes komen de kantoren en andere voorzieningen. Deze wijziging is vastgelegd in de realisatie-overeenkomst. In de realisatie-overeenkomst staan verder de voorwaarden en afspraken die de gemeente en IMCA-Vastgoed maken, bijvoorbeeld over de hoeveelheid bebouwing, de aankoop van de grond, de procedures en wanneer het stadion klaar moet zijn. Het voorlopig huurcontract tussen IMCA-Vastgoed en HFC-Haarlem is gesloten. Daarmee ligt ook vast dat de vaste bespeler van het stadion 'Oostpoort' HFC-Haarlem is.


Procedure

Het Voorlopig Ontwerp en de realisatie-overeenkomst worden behandeld in de commissie Stedelijke Ontwikkeling van 15 mei. Op 4 juni buigt de gemeenteraad zich over de plannen. Hopelijk kan in 2006 de aftrap van de eerste wedstrijd plaatsvinden.

Sector SO / afdeling Personeel, Organisatie en Communicatie
ir. Rutger W.J.M. van Oppenraaij
telefoon 023 511 3874, telefax 023 511 3458 Email: oppenrrw@haarlem.nl
94/2003
---- --