CZ ACTIEF IN GEZONDHEID

7 mei 2003

PERSBERICHT

CZ vergoedt alleen goedkoopste geneesmiddel

Zorgverzekeraar CZ gaat alleen nog de goedkoopste cholesterolverlager met als stofnaam simvastatine vergoeden. Dit is mogelijk nu een geneesmiddelenfabrikant deze week een prijsverlaging met 42,5 procent heeft aangekondigd. Met dit initiatief bespaart CZ alleen op dit geneesmiddel 5 miljoen euro op jaarbasis.

CZ is van mening dat bij het afleveren van generieke (merkloze) geneesmiddelen uitsluitend het goedkoopste generieke geneesmiddel dient te worden afgeleverd. Dit wordt deze week in een brief aan de apothekers bekendgemaakt. Onlangs is in hoger beroep door de rechter vastgesteld dat zorgverzekeraars dit beleid mogen uitvoeren.

Overheidsmaatregelen om medicijnkosten te besparen, zoals minister De Geus van Volksgezondheid onlangs aankondigde, gaan voorlopig niet door. De Geus wil de bonussen en kortingen die apotheekhoudenden krijgen van vooral de generieke fabrikanten, dit jaar met 40 procent afromen om de oplopende medicijnkosten te drukken. Als gevolg hiervan kunnen landelijke besparingen geboekt worden van enkele honderden miljoenen euro's.