Ministerie van Economische Zaken Berichtnaam: Vragen van de leden Giskes en Van der Laan (D66) aan de minister van Economische Zaken over het uitsluiten van moleculaire veredeling uit de WSBO-regeling. (Ingezonden 14 februari 2003) Nummer: 268 Datum: 07-05-2003

1 Is het waar dat Senter vormen van moleculaire veredeling, zoals DNA-merkertechnologie en haploïdenverdubbeling, uitsluit van de WBSO 1) omdat dit zou vallen onder de categorie activiteiten, die tot klassieke verdeling worden gerekend, zoals het geschikt maken van planten voor veredeling?

2 Is dit niet in strijd met uw brief d.d. 22 november 2), waarin u expliciet aangeeft dat alleen klassieke plantenveredeling in het vervolg wordt uitgesloten van de WBSO en dat de moleculaire veredeling wel onder de WBSO blijft vallen?

3 Bent u bereid de interpretatie van de afbakeningsregeling door Senter te herzien en in overeenstemming te brengen met zijn interpretatie om alleen klassieke verdeling uit te sluiten van de WBSO en deze vormen van moleculaire veredeling toe te staan?

4 Zo ja, hoe en wanneer kunnen de resultaten daarvan tegemoet worden gezien?

5 Zo nee, betekent het uitsluiten van moderne technieken om het proces van plantenveredeling te verbeteren en te versnellen niet automatisch dat alle vormen van innovatie voorafgaand aan daadwerkelijke plantenverdeling nu worden uitgesloten van de WBSO en acht u dit een wenselijke situatie?


---
1) Wijziging afbakeningsregeling WBSO 1997, Staatscourant, 12 december 2002, nr. 240, pag. 12 2) Kamerstuk 28 600 XIII, nr. 42

De Staatssecretaris van Economische Zaken, mr. drs. J.G. Wijn, heeft deze vragen als volgt beantwoord. Ministerie van Economische Zaken


1 Moleculaire veredeling blijft onder de WBSO vallen. Het gebruik van merkertechnologie en haploïdenverdubbeling wil echter niet zeggen dat sprake is van een moleculair veredelingstraject. Wanneer bestaande technieken zoals DNA-merkertechnologie en haploïdenverdubbeling binnen een klassiek veredelingstraject worden toegepast, hebben deze technieken betrekking op klassieke veredeling. Deze technieken binnen een klassiek veredelingstraject zijn door de wijziging van de Afbakeningsregeling speur- en ontwikkelingswerk 1997 uitgesloten van WBSO.

Klassieke plantenveredeling wil zeggen dat via de weg van kruisen en selecteren wordt getracht een nieuw ras te ontwikkelen.

Bij kruising en selectie wordt steeds vaker gebruik gemaakt van moderne fysische, chemische en biochemische (bijv. DNA merkertechnologie) technieken. Deze technieken kunnen het klassieke veredelingstraject verbeteren en versnellen. Het toepassen van deze technieken wijzigt echter niet de wijze waarop de genetische verandering tot stand is gebracht. Het veredelingstraject en de daarbij behorende werkzaamheden blijven dan nog steeds aan te merken als klassieke veredeling. Bovendien worden deze technieken steeds vaker toegepast omdat deze beter toegankelijk worden door publicaties en bijvoorbeeld de aankoop van deze technieken.


2 Nee, zie het antwoord op vraag 1.



3 Nee, de interpretatie van Senter komt overeen met definitie van klassieke veredeling zoals deze is opgenomen in de toelichting bij de Wijziging Afbakeningsregeling speur- en ontwikkelingswerk 1997 (Staatscourant 12 december 2002, nr.240). Klassieke veredeling wordt met de gewijzigde afbakeningsregeling uitgesloten en andere vormen van veredeling kunnen als speur- en ontwikkelingswerk worden aangemerkt, mits aan de criteria wordt voldaan.

4 Zie het antwoord op vraag 3.


5 Alleen het toepassen van bestaande moderne technieken binnen een klassiek veredelingstraject wordt uitgesloten met de gewijzigde afbakeningsregeling. Werkzaamheden die geen betrekking hebben op klassieke veredeling zullen op de gebruikelijke wijze worden getoetst.