Mazda


2-5-2003


Mazda2 gearriveerd in Nederland

De totaal nieuwe Mazda2 geeft sportiviteit de ruimte

Op 1 mei verzamelden alle Nederlandse Mazda dealers zich in Aalsmeer om na een feestelijke bijeenkomst hun eerste Mazda2 demoversie naar de showroom te rijden.

De Mazda2 is een totaal nieuw ontwikkelde auto. Deze in Europa geproduceerde Mazda combineert de sportiviteit van een hatchback met de ruimte van een mini-MPV. Vanaf vandaag kan de Mazda2 in de Nederlandse showrooms bewonderd worden.

Interieur Mazda2 Met een lengte van 3,93 meter, een breedte van 1,68 meter en een hoogte van 1,55 meter biedt de Mazda2 voldoende ruimte aan vijf volwassenen. Zowel het stuurwiel als de bestuurdersstoel zijn zodanig verstelbaar dat een comfortabele zit voor bestuurders met een lengte van 1,50 meter tot 1,90 meter geen enkel probleem vormt.

De bagageruimte heeft een capaciteit van 268 liter. Door de achterstoelen neer te klappen ontstaat een ruimte waarin met gemak twee mountainbikes kunnen worden vervoerd. De rugleuning van de passagiersstoel is met één handeling volledig neer te klappen. Handig bij het vervoer van lange goederen.

Net als de Mazda6 beschikt de Mazda2 ook over een centraal bedieningspaneel dat is uitgevoerd in een metallic look. Het dashboard is uitgevoerd in een two-tone kleurstelling en harmonieert met de donkere interieurbekleding. Een handige toepassing van het dashboardkastje is de mogelijkheid om deze gedeeltelijk te gebruiken als uitneembaar afvalbakje.

Motoren Mazda2 Als krachtbronnen voor deze nieuwe Mazda aanwinst worden volledig nieuw ontwikkelde motoren gebruikt. Er is sprake van drie benzinevarianten t.w.: een 1.2 liter, goed voor 75 pk/55 kW, een
1.4 liter (80 pk/59 kW) en een 1.6 liter die beschikt over 100 pk/74 kW. Alle motoren zijn uitgerust met een 16 kleppensysteem en voldoen aan de Europese step IV emissie-eisen.

Een maand later dan de benzinemotoren wordt ook een dieselvariant leverbaar. Deze 1.4 liter common-rail turbodiesel (CiTD) levert een maximum vermogen van 68 pk/50 kW.

Activematic transmissie Desgewenst kan gekozen worden voor de zogenaamde Activematic transmissie, die de bestuurder de mogelijkheid biedt om zelf sportief te schakelen óf de automaat te benutten. In tegenstelling tot automatische transmissies is bij gebruik van de Activematic transmissie het brandstofverbruik gelijk aan dat van handgeschakelde versies.

Uniek binnen het segment is dat deze Activematic transmissie gecombineerd kan worden met zowel de 1.4 liter benzine- als de 1.4 liter (CiTD) dieselmotor.

Uitvoeringen De Mazda2 wordt in drie uitvoeringen leverbaar, genaamd Exclusive, Touring en Sportive. Speciaal voor de introductie wordt hier de Première aan toegevoegd. Deze uitvoering zal in een gelimiteerde oplage leverbaar zijn.

Mazda2 Exclusive: vanaf 13.900
De Exclusive uitvoering is verkrijgbaar in combinatie met twee benzinemotoren t.w.: een 1.2 liter 16V motor (75 pk/55 kW) en een 1.4 liter 16V motor (80 pk/59 kW). Deze versies zijn voorzien van een handgeschakelde vijfversnellingsbak. De 1.4 liter 16V uitvoering is tevens leverbaar met een Activematic transmissie.

Rond de maand juni wordt de common-rail turbodieselkrachtbron (CiTD), goed voor 68 pk/50 kW, in Nederland leverbaar met zowel een handgeschakelde versnellingsbak als een Activematic transmissie.

De Exclusive is standaard voorzien van onder andere zes airbags (vier airbags op 1.2), anti blokkeer remsysteem (ABS), een in hoogte verstelbaar stuurwiel, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel en afstandsbediening op de centrale deurvergrendeling.

Ook een startonderbreker, warmtewerend glas, stuurbekrachtiging, in kleur gespoten bumpers, elektrisch bedienbare ramen voor en een audio-systeem met twee speakers behoren tot de standaarduitrusting. Airconditioning is optioneel leverbaar op de 1.4 benzine en dieselvarianten.

Mazda2 Touring: vanaf 16.250
In combinatie met de 1.4 liter 16V motor en de 1.4 liter CiTD krachtbron is de Mazda2 verkrijgbaar in de nog completer uitgeruste Touring uitvoering. Ook deze uitvoering is te bestellen met Activematic transmissie.

Ten opzichte van de Exclusive is de Touring versie te herkennen aan de mistlampen in de voorbumper en de in kleur gespoten buitenspiegels. Deze spiegels zijn elektrisch te verstellen, evenals de ramen achter. Ook airconditioning ontbreekt niet.

Mazda2 Sportive: vanaf 17.995
De Sportive uitvoering zal alleen verkrijgbaar zijn met de 1.6 liter 16V benzine motor van 100 pk/74 kW in combinatie met een handgeschakelde vijfversnellingsbak.

Uiterlijk onderscheidt de Sportive zich ten opzichte van de overige uitvoeringen door de 15inch lichtmetalen velgen en een Sportive grille. In het interieur vallen de aluminium accenten op het lederen stuurwiel en rond de vloerconsole op. Verder zijn de stoelen voorzien van een zwarte bekleding met blauwe vlakken.

Mazda2 Première
In de eerste maanden na de introductie is de Mazda2 beperkt leverbaar als 1.4 liter Première. Het uiterlijk van de Première is gelijk aan de
1.6 Sportive. Voor een meerprijs van 500 ten opzichte van de Touring biedt de Première onder andere 15inch lichtmetalen velgen, een Sportive grille en aluminium accenten in het interieur.

Prijzen
De prijzen van de bovengenoemde uitvoeringen zijn als volgt:
* 1.2 Exclusive 13.900

* 1.4 Exclusive 14.600

* 1.4 Touring 16.250

* 1.4 Première 16.750 (gelimiteerde oplage)
* 1.6 Sportive 17.995

* 1.4 CiTD Exclusive 17.350

* 1.4 CiTD Touring 19.000

Op de 1.4 en 1.4 CiTD uitvoeringen is de Activematic transmissie optioneel leverbaar tegen een meerprijs van 1.000. Op de 1.4 en 1.4 CiTD Exclusive varianten is airconditioning tegen een meerprijs van 900 leverbaar.