Vervolgvel Ingezonden persbericht


Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
7 mei 2003 c026

Sociale huurmarkt in Nijmegen stabiliseert zich

Na een eerdere verslechtering van de Nijmeegse sociale huurmarkt, zet deze trend zich in de tweede helft van 2002 niet verder door. De slaagkansen van woningzoekenden op een sociale huurwoning blijken zich te stabiliseren. Het aanbod van sociale huurwoningen in Nijmegen is in de tweede helft van 2002 niet verder gedaald. Daarnaast is de verkoop van nieuwbouwkoopwoningen in 2002 toegenomen.

Dit blijkt uit de gemeentelijke marktmonitor 'Trends in Bouwen en Wonen 2002'. Deze marktmonitor geeft twee keer per jaar informatie over de belangrijkste trends op de Nijmeegse woningmarkt. De informatie gebruikt de gemeente om beleid op het gebied van bouwen en wonen te ontwikkelen of aan te passen.
Zo heeft het college van B&W onlangs voorstellen aangenomen om starters op de sociale huurmarkt en op de koopmarkt te helpen. De gegevens uit de marktmonitor onderstrepen het belang van zulke maatregelen. In 2000 en 2001 daalde het vrijkomend aanbod van sociale huurwoningen. In het eerste halfjaar van 2002 zette die trend zich in een wat minder hoog tempo voort. Het vrijkomend aanbod stabiliseerde in de tweede helft van 2002. In totaal werden er in Nijmegen in 2002 een kleine 2000 corporatiewoningen opnieuw verhuurd.
Het beperkte aanbod van sociale huurwoningen is gedeeltelijk te wijten aan de hoge prijzen op de koopmarkt. Doorstroming naar een koopwoning is daarmee voor slechts weinig huurders haalbaar. Bovendien stagneerde de bouw van nieuwe woningen. De bouw in de Waalsprong kwam in mei 2001 geheel stil te liggen en is pas onlangs weer hervat. Deze stagnatie in de woningbouw remde de doorstroming vanuit de huursector. Bovendien werden er vorig jaar 125 huurwoningen aan het bestand onttrokken door verkoop van corporaties aan particulieren. Het gaat hierbij voornamelijk om eengezinswoningen. Corporaties gaan tot verkoop over om de buurtopbouw en wijksamenstelling te verbeteren.
In 2000, 2001 en de eerste helft van 2002 daalden daardoor de slaagkansen voor woningzoekenden: in 1999 slaagden 28 van de 100 woningzoekenden in Nijmegen erin een woning te bemachtigen, in 2002 nog maar 11 van de 100. In de tweede helft van 2002 bleven de slaagkansen min of meer op hetzelfde niveau. Wel namen de verschillen in slaagkansen per groep in het afgelopen jaar toe. De kansen voor starters bleken in 2002 nog maar half zo groot als in 2001.
Het uiteenlopen van slaagkansen voor starters en doorstromers werd grotendeels veroorzaakt door veranderingen in het
woonruimteverdeling-systeem. Hierdoor kregen doorstromers meer kansen dan starters. Voor jongeren daalden de kansen, terwijl die voor ouderen min of meer gelijk bleven.
Om de positie van starters te verbeteren heeft het college van B&W onlangs maatregelen vastgesteld voor zowel startende huurders als voor startende kopers. De gegevens uit de marktmonitor onderstrepen het belang van zulke maatregelen.
Voor startende kopers worden goedkope leningen ontwikkeld. Daarnaast onderzoekt het College samen met de woningbouwcorporaties of ze startende kopers kunnen helpen via Maatschappelijk Gebonden Eigendom (MGE). Bij MGE worden woningen, bestaande of nieuwbouw, door corporaties onder de marktwaarde verkocht aan de starters. De eigenaar is verplicht de woning terug te verkopen aan de corporatie tegen een vastgestelde minimumprijs. De eventuele waardevermeerdering wordt gedeeld tussen de bewoner en de corporatie.
Met de maatregelen voor huurders sluit het college aan bij een besluit van het Knooppunt Arnhem Nijmegen om de positie van starters op de huurmarkt te verbeteren. Hierdoor wordt eenderde deel van de woningen voor starters gereserveerd. Voor woningzoekenden die van buiten het KAN komen telt alleen nog de inschrijftijd en niet meer de totale woonduur. Ook hierdoor worden de kansen van starters beter.
Het stilvallen van de bouw in de Waalsprong heeft al enkele jaren een drukkend effect op het aanbod van nieuwe koopwoningen. In de bestaande stad is het aanbod van nieuwbouwwoningen, na enkele magere jaren, in 2002 flink toegenomen: meer dan 400 woningen werden in verkoop gebracht. Vooral de tweede helft van 2002 zijn een paar omvangrijke nieuwbouwprojecten op de markt gebracht, waaronder de Limos, de kop Weurtseweg en de Wolfskuilseweg.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer 024-3292380

Alle informatie in dit emailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.