Ingezonden persbericht


Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
7 mei 2003 C029

Instelling Commissie Beeldkwaliteit

De Nijmeegse Welstands- en Monumentencommissie worden samengevoegd tot één Commissie Beeldkwaliteit. Hierin zitten architecten en deskundigen op het gebied van monumentenzorg. Het college van burgemeester en wethouders draagt ex-wethouder Wim Hompe voor als voorzitter van de nieuwe commissie. De Commissie Beldkwaliteit kan waarschijnlijk vanaf september aan het werk.

De Nijmeegse gemeenteraad stemde begin dit jaar in met de Kadernota Beeldkwaliteit. In een Uitwerkingsnota wordt het ruimtelijk beleid geformuleerd. Daarin wordt het welstandsbeleid geëvalueerd in samenhang met het architectuur- en monumentenbeleid. Hierin worden ook gebiedsgerichte aanbevelingen, richtlijnen en criteria opgenomen. Er wordt een relatie gelegd naar stedenbouw, landschapsarchitectuur, inrichting openbare ruimte, beeldende kunst en archeologie.
Dit verbetert de afstemming tussen deze verschillende vakgebieden. De nieuwe Commissie Beeldkwaliteit wordt actief betrokken bij de totstandkoming van de Uitwerkingsnota Beeldkwaliteit.

De nieuwe commissie beoordeelt straks bouw- en reclameplannen en wijzigingen aan monumenten en aan panden in de Benedenstad en het gebied van de Singels. De commissie adviseert over beleidsvoorstellen die wezenlijke invloed hebben op de ruimtelijke en visuele kwaliteit van het stadsbeeld. Het gaat daarbij om herinrichting van pleinen, inrichting van de openbare ruimte en stedenbouwkundige plannen.
De instelling van de Commissie Beeldkwaliteit valt samen met een wijziging van de Bouwverordening en Monumentenverordening, die naar verwachting in september in werking treedt.

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om Wim Hompe te benoemen tot voorzitter van de nieuwe commissie. Hompe is nu voorzitter van de Welstandscommisie. Hij is ex-wethouder van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en ex-voorzitter van de Monumentencommissie. Ook de andere leden van de Commissie Beeldkwaliteit komen uit de huidige Welstands- en Monumentencommissie. Er ontbreekt nog een bouwhistoricus. Daarvoor wordt binnenkort een advertentie geplaatst.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer 024-3292380

Alle informatie in dit emailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.