Gemeente Stede Broec 7-5-2003
GLASSERVIES VOOR TROUWE GLASBAKGEBRUIKSTER

Op woensdag 7 mei heeft wethouder E.A.M. Winter - Kampen van milieu een achttiendelig glasservies overhandigd aan mevrouw De Jong uit Grootebroek. Zij werd aangenaam verrast op het moment dat ze haar glas in de glasbak wilde gooien. Het servies is ter beschikking gesteld door de Stichting Kringloop Glas in het kader van de actie Glas voor Glas. De stichting Kringloop Glas is de brancheorganisatie van instanties en ondernemingen die zich bezigouden met de inzameling, overslag, recycling en productie van verpakkingsglas. Zij maken hiermee een gebaar van dank aan trouwe glasbakgebruikers in Nederland.

Actie Glas voor Glas

De actie heeft het karakter van een loterij: een notaris heeft in een willekeurige volgorde gemeenten geloot waar wekelijks het servies gaat ?vallen?. In de betreffende gemeente is de eerste glasbakgebruiker die na een tevoren afgesproken tijdstip zijn glas in de bak gooit de gelukkige.

Nederland is de bakermat van de inzameling van verpakkingsglas waar geen statiegeld op zit. Van oudsher was Nederland dan ook koploper waar het ging om het inzamelpercentage. De afgelopen jaren echter doen andere landen om ons heen het beter.

In 2002 werd in Nederland 78% van al het glas opnieuw gebruikt. In onze gemeente werd datzelfde jaar bijna 500.000 kilo glas ingezameld. We zitten daarmee boven de hoeveelheid die het rijk ons oplegt. Het komt erop neer dat elke inwoner bijna 94% van z?n glas-zonder-statiegeld in de glasbak doet. Vandaag gaat het naar de glasfabrieken. En die zijn er blij mee, want de inzet van gebruikt glas scheelt grondstoffen en levert aanzienlijke energiebesparing op. Recycling van glas tot glas is ook voor het milieu de beste keuze; door het glas in de glasbak te gooien voorkomen wij met z`n allen dat er jaarlijks miljoenen kilo`s glas op de vuilstortplaats belanden.