Johannes Wier Stichting

VS: Ongelijke behandeling wit en zwart
Datum: 07 mei 2003

Recht op
gezondheidszorg Het lijkt erop dat zwarte Amerikanen en andere minderheden in de Verenigde Staten een minder goede behandeling krijgen als ze ziek zijn dan witte Amerikanen. Hierover is betrouwbare literatuur verschenen. Er wordt bij deze groepen minder onderzoek gedaan en minder voorstellen tot behandeling aangeboden, hetgeen leidt tot verhoogde sterfte.

Physicians for Human Rights in de VS hebben deze conclusie getrokken uit de beschikbare literatuur. Binnenkort zal deze organisatie een lijst op het internet laten verschijnen met meer dan 600 artikelen waarin de ongelijkheid van behandeling wordt besproken.

PHR is van mening dat continue inspanning gedurende vele jaren resultaten kunnen opleveren. Zowel lokale als nationale overheden, het bedrijfsleven, professionele organisaties, onderwijs en maatschappelijke groeperingen zouden moeten deelnemen. Het is ingewikkeld in individuele gevallen discriminatie te bewijzen, omdat het moeilijk is te laten zien dat een afwijkende behandeling wordt gegeven. Individuele behandeling hangt van vele factoren af en het is daarom moeilijk aan te wijzen dat discriminatie de achterliggende oorzaak is van verschillen in behandeling.

Het lijkt het beste deze problematiek te benaderen vanuit de Convention on the Elimination of all Forms of Racial Discrimination, die de VS hebben ondertekend. De overheid zou zich pro-actief moeten opstellen in de aanpak van deze vorm van discriminatie door bij voorbeeld onderzoek te doen om de problemen beter te begrijpen. Verder zou er wetgeving moeten komen om regelmatig gegevens te verzamelen en te analyseren om ongelijkheid in behandeling te identificeren. Deze gegevens moeten aan een versterkt burgerrechtenbureau ter beschikking worden gesteld om verbetering af te dwingen. Ook afwijkingen in standaard medische procedures zouden moeten worden gemeld. Tot slot zou de overheid beloningen kunnen uitdelen voor plannen die kwaliteitshandhaving tot doel hebben.

Zie voor meer informatie
http://www.phrusa.org/research/methics/caucus_0303.html