GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 7 mei 2003 16:48 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Onpartijdigheid van de Raad van State?

( 7 mei 2003)

Kamervraag
Vragen van het lid Vos aan de Minister van Justitie en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties inzake de onpartijdigheid van de Raad van State


1. Heeft u kennis genomen van de uitspraak van het Europese Hof van de Rechten van de Mens van 6 mei jl. betreffende de onpartijdigheid van de Raad van State?


2. Deelt u de conclusie van het Hof dat "it is crucial for tribunals to inspire trust and confidence" ?


3. Wat is uw reactie op het oordeel van het Hof dat zij, anders dan de Nederlandse regering, niet volledig overtuigd is van het feit dat de huidige werkwijze van de Raad van State voldoet aan de eisen van een "onafhankelijke en onpartijdig gerecht" in de zin van artikel 6, eerste lid van het EVRM ?


4. Uit de uitspraak blijkt dat het Hof uiteindelijk niet toekomt aan de vraag of de Raad van State voldoet aan het criterium van objectieve onpartijdigheid . Dit betekent dat de discussie over de onpartijdigheid van de Raad van State niet definitief is beslecht. Bent u het mij eens dat, gelet op het vertrouwen dat burgers in de Raad van State moeten kunnen stellen, het noodzakelijk is om te waarborgen dat de onpartijdigheid van de Raad van State als rechter boven alle twijfel wordt verheven?

5. Is het juist dat de huidige werkwijze van de Raad van State slechts voorziet in een strikte scheiding van leden die adviseren over wetgeving en leden die aan de hand van dezelfde wetgeving rechtspreken, als een partij in een concrete zaak hierover klaagt?

6. Bent u bereid om op korte termijn, desgewenst in overleg met de Raad van State, de werkwijze van de Raad van State zodanig aan te passen dat een vermenging van adviserende en rechtsprekende functies in alle zaken wordt vermeden?

7. Bent u bereid om op lange termijn wetgeving te ontwikkelen waarin formeel wordt voorzien in een strikte scheiding van de adviserende en rechtsprekende taak van de Raad van State?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -