LAD

Nieuws

LAD-ledenraadpleging over mager eindbod AMS GGZ

Sinds 2001 onderhandelt de LAD met GGZ Nederland om te komen tot een arbeidsvoorwaardenregeling voor de medisch specialisten in de geestelijke gezondheidszorg (AMS GGZ). Met een AMS GGZ moeten de arbeidsvoorwaarden voor de medisch specialisten in deze sector aantrekkelijker worden gemaakt en gelijk worden getrokken met de AMS voor de medisch specialisten in de algemene ziekenhuizen.

Uitgeklede regeling
GGZ Nederland wil maar een paar punten regelen in een AMS GGZ, zoals onder andere samenvoeging van FWG-schalen 75 en 80, een voltijdse arbeidsduur van gemiddeld 36 uur per week, een budget persoonlijke kosten en een landelijk model professioneel statuut. Voor het overige wil GGZ Nederland geen arbeidsvoorwaarden specifiek voor de medisch specialisten overeenkomen die afwijken van de CAO GGZ. Dat betekent bijvoorbeeld geen aparte inconveniëntenregeling voor diensten, geen verhoging van het aantal vakantiedagen en geen overwerkregeling (meerwerk).
Het eindbod van GGZ Nederland is volgens de LAD een uitgeklede regeling. Er is geen sprake van een volwaardige AMS GGZ. Echter mede uit de enquête onder de GGZ-specialisten kan worden afgeleid dat er wel een aantal (substantiële) verbeteringen zijn. Wordt het eindbod afgewezen, dan zal naar verwachting vooralsnog geen regeling tot stand komen en zijn acties noodzakelijk.

Ledenraadpleging
De LAD heeft, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), een circulaire gestuurd aan alle medisch specialisten, werkzaam in de GGZ-sector. Hierin wordt het eindbod uitgebreid toegelicht. Ook arts-assistenten, als aankomende medisch specialisten, krijgen deze circulaire.
LAD-leden kunnen tot 19 mei aangeven of ze het eindbod van GGZ Nederland voldoende achten om tot een onderhandelaarsakkoord te komen. Bovendien wordt gevraagd of ze bij afwijzing bereid zijn tot (harde) actie. Leden kunnen ook reageren via het besloten gedeelte.

Wilt u ook uw mening geven over de AMS GGZ, maar u bent nog geen LAD-lid? Kies dan nu voor het lidmaatschap!