Gemeente Breda

Persberichten

07-05-2003

Museum voor grafische vormgeving Breda krijgt vorm

afbeelding: Affiche2_De_Beyerd_gr
De Beyerd Breda, het toekomstige museum voor grafische vormgeving krijgt gestalte met het voorlopig ontwerp van architect Hans van Heeswijk. Het voorlopig ontwerp laat een museum bestaand uit drie delen zien: het bestaande poortgebouw, het gebouw van de voormalige artotheek en nieuwbouw die de bestaande vleugels rond de binnenplaats vervangt. Het college van burgemeester en wethouders stemde deze week in met het voorlopig ontwerp en vraagt de gemeenteraad nu 368.000 beschikbaar te stellen voor het maken van een definitief ontwerp.

Indeling museum
Hans van Heeswijk onderscheidt in het museum drie delen: een openbaar deel, een museaal deel en een gedeelte voor bedrijfsvoering. In zijn tekeningen voor het voorlopig ontwerp krijgt het openbare deel, waaronder de entree, restaurant, museumwinkel, bibliotheek, garderobe en toiletten, zijn huisvesting in het oudste gedeelte, het monumentale poortgebouw uit 1634. Dan is er een museale deel waar het exposeren een plaats krijgt. Dit gebeurt in de vleugels rondom de binnenplaats. De bestaande vleugels worden hiervoor vervangen door nieuwbouw. Tot slot is er een gedeelte waarin het restauratieatelier en het depot hun onderkomen vinden. Dit deel is straks in de voormalige artotheek te vinden.

Nieuwbouw
De kwaliteit van de bestaande achterbouw voldoet niet aan de klimatologische eisen van een museum. Reden waarom deze vervangen wordt door nieuwbouw, die bovendien het bestaande monument sterker laat uitkomen. In het ontwerp voor het museum voor grafische vormgeving brengt de architect het monument De Beyerd in contact met de 21e eeuw door in de achterbouw over de hele lengte aan de Pasbaan een glazen pui op te nemen. Om voldoende ruimte te creëren voor het museum komt er onder de nieuwbouw een extra verdieping. Een entreetrap vanuit het poortgebouw leidt in de toekomst naar het souterrain waar een auditorium komt met daarom heen de zalen voor de permanente tentoonstellingen. Boven is er dan ruimte voor wisselende tentoonstellingen.

Welstand
De commissie Welstand en Monumenten waardeert de aanpak van de architect. Het eerder gepresenteerde schetsontwerp is naar hun oordeel sterk verbeterd. Op basis van het voorlopig ontwerp is de architect gevraagd om ook een variant met glas en baksteen te onderzoeken. De commissie bekijkt deze variant bij het definitief ontwerp. Dan volgt ook het definitieve advies.

Archeologie
De gemeente heeft opdracht gegeven op de locatie van De Beyerd archeologisch onderzoek te verrichten aan de hand van proefopgravingen. Hierbij zijn sporen aangetroffen uit de periode van of direct voorafgaand aan de stichting van het Gasthuis in de 13e eeuw. Gelet op de aangetroffen sporen wordt er bij eventueel vervolgonderzoek van uit gegaan dat wat aangetroffen wordt, niet bewaard hoeft te worden, maar dat documentatie volstaat. Zo luidt het advies van archeologie. Het graven van een kelderverdieping voor de nieuwbouw vormt dan ook geen belemmering.

Planning
In november 2002 stemde de gemeenteraad in met het programma van eisen en het schetsontwerp. Op basis daarvan is nu het voorlopig ontwerp uitgewerkt. Als de gemeenteraad instemt met het voorlopig ontwerp kan een definitief ontwerp worden gemaakt. Naar verwachting is dit in het najaar gereed. Op basis van het definitief ontwerp kunnen de benodigde vergunningen worden aangevraagd en start de aanbestedingsprocedure. Na de gunning in de zomer van 2004 kan in september/oktober van dat jaar de bouw starten. De opening van het nieuwe museum is voorzien in het voorjaar van 2006.

Breda, 7 mei 2003