Humanistisch Verbond

De `Bemoei je d'r mee- prijs' van het Humanistisch Verbond Stimuleringsprijs voor vrijwilligers

Gezocht: de beste bemoeials van Nederland - Beloning: EUR 5.000,-

Voor de vierde keer looft het Humanistisch Verbond de `Bemoei je d'r mee-prijs' uit. Welke bemoeials zetten zich in voor meer kwaliteit van samenleven? 154 inzenders dingen mee naar de drie hoofdprijzen van 5.000, 2.500 en 1.250 euro

> Prijzen > Jury >

Vrijwilligers zijn onbetaalbaar. Achter de schermen van de officiële economie werken zij aan meer verbondenheid in de samenleving. Om hun inzet te belonen reikt het Humanistisch Verbond de tweejaarlijkse `Bemoei je d'r mee-prijs' uit.

In 2003 is kwaliteit van samenleven het thema. Want de sociale samenhang in de maatschappij staat onder druk.

Veel mensen maken zich zorgen over de Nederlandse samenleving. Criminaliteit, geweld, (verondersteld) gebrek aan waarden en normen, het zijn zaken waardoor mensen zich onveilig voelen en onbehaaglijk in hun omgeving. Misstanden worden vaak breed uitgemeten in de media. Misschien neemt mede daardoor het vertrouwen in de samenleving en elkaar af. Daarbij zegt volgens een recent NIPO rapport één op de tien Nederlanders geen vrienden te hebben en neemt de solidariteit met zwakkeren in de samenleving af.

Omdat diverse groepen in de samenleving vaak weinig contact met elkaar hebben kunnen vooroordelen welig tieren en ontstaat er een basis voor wantrouwen, vooroordelen en onverschilligheid ten aanzien van elkaar. Onbekend maakt onbemind. Zonder contact ontstaat geen begrip, betrokkenheid en zorg. Verschillende generaties hebben weinig weet van elkaars leefwereld. Kansarmen en kansrijken kennen elkaar vaak niet en kunnen zich slecht in elkaar verplaatsen. Mensen met verschillende levensbeschouwingen en culturen blijven vaak van elkaar vervreemd. Achter (schijn)tolerantie blijkt vaak onverschilligheid schuil te gaan.

Toch wil iedereen een volwaardig en zinvol bestaan leiden en zich daarbij gekend, begrepen of tenminste gerespecteerd weten door anderen. Als hele groepen mensen dat respect niet krijgen gaat dat ten koste van hun welzijn en functioneren in de maatschappij. Daarbij zijn mensen kwetsbaar. Elk mens heeft naast respect vroeg of laat steun en zorg van anderen nodig. Wie geen netwerk heeft moet dat vaak missen. Veel mensen hebben het te druk om zich met anderen buiten de eigen kring te bemoeien. Toch zou iedereen gebaat zijn bij meer sociale betrokkenheid.

Gelukkig zijn er mensen die zich niet neerleggen bij vereenzaming, polarisatie, onderling wantrouwen en onverschilligheid. Die tijd maken om er te zijn voor wie dat nodig heeft en bijdragen aan de kwaliteit van het samenleven. Mensen die zich vrijwillig inzetten voor anderen, omdat ze vinden dat dat nodig is. Die bouwen aan verbondenheid, respect en waar nodig zorg tussen mensen.

Voor die vrijwilligers looft het Humanistisch Verbond de `Bemoei je d'r mee-prijs' uit. Want het Humanistisch Verbond is een vereniging die op de bres staat voor rechtvaardigheid, respect voor menselijke waardigheid en een samenleving waarin mensen zorg dragen voor kwaliteit van leven, voor zichzelf en voor elkaar, en samen een klimaat scheppen waarin het goed leven is voor iedereen. Daarvoor zijn mensen nodig die zich met anderen bemoeien; niet uit betutteling, maar vanuit betrokkenheid en respect. Niet uit superioriteit, maar als broodnodig tegenwicht tegen onverschilligheid. Het Humanistisch Verbond wil hun initiatieven belonen. Omdat samenleven pas kwaliteit heeft als iedereen eraan bijdraagt, en als ieders welzijn telt.

Met vragen over de `Bemoei je d'r mee-prijs' kunt u terecht bij het Humanistisch Verbond, Paulien Boogaard,
p.boogaard@lb.humanistischverbond.nl; telefoon (020) 521 90 92 of Loes Thewissen, l.thewissen@lb.humanistischverbond.nl; telefoon (020) 521 90 20.

Prijzen

Uit de inzendingen worden tien projecten genomineerd. Daaruit worden drie prijswinnaars gekozen. Op 8 november 2003 vindt in Utrecht de prijsuitreiking plaats. De eerste prijs is EUR 5.000 , de tweede prijs EUR 2.500 en de derde prijs EUR 1.250. De prijzen, die beschikbaar worden gesteld door de ASN Bank, moeten ten goede komen aan de uitvoering van het project.

Jury

De jury bestaat uit:

* Hanneke Groenteman, journalist en programmamaker, vz jury
* Roger van Boxtel, vz Humanistisch Verbond
* Ineke van der Wel, vz Humanitas

* Jacob Kohnstamm, vz Human

* Arris Lueks, vz Jonge Humanisten

* Hasan Yar, coördinator Ihsan en lid stuurgroep Islam en burgerschap

* Ineke de Vries, directeur Centrum Sociaal Beleid, NIZW
* Lodewijk de Waal, vz FNV

* Funda Müjde, cabaretière en columniste

Coördinatie: Paulien Boogaard

De `Bemoei je d'r mee-prijs' is mede mogelijk gemaakt door de ASN Bank, Ministerie van VWS, de Bankgiroloterij en drukkerij De Raet & De Vries.