Humanistisch Verbond

Project Brede Maatschappelijke Dialoog

Wat is de dialoog?
Toenemend onbegrip voor homoseksuelen
Hoog tijd voor een brede dialoog
Aparte en gezamenlijke activiteiten; wat, wanneer en waar? Meer informatie en contactpersonen

Wat is de dialoog?
De Dialoog is de verkorte naam van De Brede Maatschappelijke Dialoog over Homoseksualiteit, Religie, Levensbeschouwing en Ethiek waaronder vier maatschappelijke organisaties: COC Nederland, het Humanistisch Verbond, de Stichting Islam & Burgerschap en de Stichting Yoesuf samenwerken. De kern is een brede maatschappelijke dialoog over homoseksualiteit in relatie tot religie, levensbeschouwing en ethiek. Dit thema wordt in diverse activiteiten uitgediept. Deze activiteiten worden voor een deel door de organisaties uitgevoerd voor de eigen achterban en het eigen netwerk. Daarnaast zullen ook gezamenlijke activiteiten worden ontplooid voor een breder publiek.

TOENEMEND ONBEGRIP VOOR HOMOSEKSUELEN

Na een periode van groeiende emancipatie én acceptatie op het gebied van homoseksualiteit in de Nederlandse samenleving (denk o.a. aan partnerregistratie en het homo-huwelijk) is er de laatste jaren duidelijk sprake van een kentering. Een toenemende intolerantie en verkilling van het sociaal maatschappelijk klimaat zijn duidelijk merkbaar. Deels veroorzaakt door de intolerante uitspraken van sommige Imams over dit onderwerp, in mei 2001, met als gevolg onbegrip en agressie bij veel voornamelijk jonge moslims. Daarna volgden de gebeurtenissen op 11 september 2001. Ook de conventionele opstelling van sommige christelijke (westerse) kerken draagt niet bij aan een humane sfeer.

Door de groei van de moslimbevolkingsgroep in Nederland enerzijds en daarnaast de ontplooiing van de homo-emancipatie ontstond een gevoel, soms onterecht, van onveiligheid binnen beide groepen, moslims en homoseksuelen (mannen en vrouwen) tegenover elkaar. Dit gevoel is gesignaleerd enerzijds bij veel homoseksuelen die zich bedreigd voelen door bijvoorbeeld allochtone jongeren op hangplekken in de straat. Anderzijds ook bij moslim gezinnen die zich zorgen maken over de opvoeding van hun kinderen in een land waar diverse zaken over homoseksualiteit wettelijk geregeld zijn. Er is duidelijk sprake van een gebrek aan kennis van en begrip voor de ander.

De menselijke maat als voorwaarde!

In onze huidige maatschappij zijn waarden als zelfbeschikking, verdraagzaamheid en verscheidenheid centrale waarden geworden. Reeds heel lang bestaat er in Nederland een situatie waarbij kerk en staat in principe gescheiden zijn. Dit gegeven heeft ertoe bijgedragen dat veel mensen in Nederland zelf zin en vorm geven aan hun leven. Persoonlijke ontplooiing behoort tot de fundamentele rechten van de mens. Liefde, intimiteit en seksualiteit zijn wezenlijke behoeften van bijna alle mensen. Vervulling hiervan draagt in grote mate bij aan zelfontplooiing. Enkel wanneer er sprake is van ruimte, respect en vrijheid, kan dit proces optimaal plaatsvinden.

HOOG TIJD VOOR EEN BREDE DIALOOG

Het doel van De Dialoog is om met alle deelnemers zorgvuldig uit te zoeken welke kenmerkende waarden in de eigen levensovertuiging of religie kunnen bijdragen aan een veilige en vreedzame samenleving. Wanneer deze dialoog op een respectvolle manier gevoerd wordt, kan er een sfeer ontstaan waarin er meer begrip en inleving zal zijn voor de diverse leefsferen en -stijlen. Voorwaarde én van groot belang is om in eerste instantie vooral goed naar elkaar te luisteren. Wanneer men op een positieve manier open staat voor elkaars argumenten krijgt men vanzelf meer kennis van en belangstelling voor elkaar. Wij realiseren ons dat dit géén eenvoudige opgave is. Op homoseksualiteit rust nog altijd een taboe, met name binnen de orthodox christelijke, joodse en islamitische gemeenschap maar ook bij andere bevolkingsgroepen.

De samenwerkingspartners van De Dialoog verwachten dat het project veel publiciteit zal trekken dat voor een sterke impuls kan zorgen ten aanzien van de activiteiten van de diverse projectonderdelen. Daarnaast is het hoofddoel vanzelfsprekend de verwachting dat de tolerantie ten opzichte van homoseksuele mannen en vrouwen toeneemt en de sociale cohesie in de samenleving wordt hersteld.

De Dialoog biedt diverse activiteiten die zowel door de organisaties afzonderlijk als gezamenlijk worden uitgevoerd. De Dialoog wordt breed opgezet omdat naast homoseksualiteit ook onderwerpen aan bod komen als; ethiek, grenzen van de tolerantie, de grondrechten en het gedrag in de openbare ruimte. Bij de vier organisaties zullen voorlichting, ondersteuning van aandachtsgroepen, het aanbieden van workshops voor ondersteuning van initiatiefnemers, netwerkontwikkeling, debatten en ronde tafelgesprekken belangrijke onderdelen zijn van het project.

APARTE EN GEZAMENLIJKE ACTIVITEITEN; WAT, WANNEER EN WAAR?

COC Nederland
neemt de aansluiting van de homoseksuele gemeenschap op religieuze gemeenschappen als uitgangspunt voor haar activiteiten. Er zullen een aantal openbare ontmoetingen georganiseerd worden. De COC-verenigingen zullen zelf deskundiger gemaakt worden in de dialoog op lokaal niveau door een congres te organiseren. Samen met de Kringen en het Landelijk Koördinatie Punt Kerk en Homoseksualiteit zal gezocht worden naar uitbreiding van de voorlichting over homoseksualiteit naar gelovigen en van religies naar homoseksuelen. COC Nederland legt veel belang bij het empoweren van de overlappende aandachtsgroepen, homoseksuele mannen en lesbische vrouwen met een gelovige achtergrond. Tenslotte wil COC Nederland een religieoverstijgend netwerk helpen ontwikkelen, waarvan de resultaten via het Expertisecentrum homo-emancipatie vastgelegd kunnen worden.

Stichting Yoesuf / Islam & Burgerschap
zullen proberen het netwerk van islamitische organisaties en groeperingen in Nederland te betrekken bij De Dialoog. De bedoeling is een nieuwe opening tot stand te brengen door kleinschalige dialoogbijeenkomsten te organiseren in alle geledingen van de maatschappij, op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Door je open te stellen voor andere belevingen en ervaringen en te luisteren ontstaat er ruimte voor een dialoog, in plaats van discussies met confrontaties. Belangrijk voor beide organisaties is dat de dialoog aangegaan wordt vanuit de moslimwereld en niet naar de moslimwereld.

Op basis van respect, vrijwilligheid en gelijkwaardigheid worden sociaal maatschappelijk bewogen individuen en organisaties betrokken bij deze dialoogbijeenkomsten.

Het Humanistisch Verbond
benadert de eigen achterban en richt zich op belangstellenden, probeert bruggen te slaan en zo de diverse groepen samen te brengen. Er zijn diverse activiteiten ontwikkeld voor De Dialoog o.a. debatten en ronde -tafelgesprekken. Daarnaast is er een cursus Humane weerbaarheid ontwikkeld, die bestaat uit een serie workshops waarbij het doel is om angsten te overwinnen. Verder worden er activiteiten gestart voor Ama?s en jonge vluchtelingen. Hierbij is de aandacht gericht op individuele steun en begeleiding. Deskundigheid opgedaan bij het maatjesproject kan gebruikt worden in het op te richten netwerk.

Er komt in 2004 een extra uitreiking van de ?Bemoei je d?r mee prijs?. Deze prijs wordt uitgereikt aan een vrijwilligersproject dat een positieve bijdrage levert aan De Dialoog en dat vanuit die gedachte een voorbeeld kan zijn voor anderen. Voorwaarde is dat het project al gestart moet zijn. Verder wordt er een extra ontmoetings- en bezinningsweekeinde georganiseerd. In dit weekeinde wordt de homo-emancipatie bekeken in relatie tot de maatschappelijke veranderingen van de laatste jaren en de groei van de groep etnische minderheden. Hierbij is het de bedoeling dat homo?s en lesbo?s uit diverse culturen deelnemen aan dit weekeinde.

MEER INFORMATIE EN CONTACTPERSONEN

Meer informatie over de diverse activiteiten is te vinden op de websites van de deelnemende organisaties en in hun gedrukte uitgaven.

COC Nederland

Contactpersoon: Tania Barkhuis (senior consultant Projectbureau / Project department Federatie van Nederlandse verenigingen tot integratie van homoseksualiteit COC Nederland / Federation of Dutch associations for the integration of homosexuality COC Nederland. E-mail: tbarkhuis@coc.nl of/or info@coc.nl
Internet: www.coc.nl

Humanistisch Verbond

Contactpersoon: Ed Huijg
E-mail: e.huijg@lb.humanistischverbond.nl of/or info@humanistischverbond.nl

Stichting Islam&Burgerschap

Contactpersoon: Yassin Hartog
E-mail: info@islamenburgerschap.nl
Internet: www.islamenburgerschap.nl

Stichting Yoesuf

Contactpersoon: Bonna Tiebie
E-mail: Bonna.tiebie@yoesuf.nl
Internet: www.yoesuf.n

---