FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


Persbericht van : 07 / 05 / 2003

Het doden van pauwen wordt geëvalueerd

Piet Vanthemsche, de gedelegeerd bestuurder van het voedselagentschap, heeft een evaluatie gevraagd van de dodingsmethode die werd gebruikt om de pauwen te doden op het laatste bedrijf dat werd geruimd in de stad Bree. Daarbij wordt nagegaan of het neerschieten van de dieren door een jager de meest aangewezen methode was en welke alternatieven daarvoor voorhanden zijn.

Tot de taak van het F.A.V.V. behoort ook de organisatie en de uitvoering van het doden en vernietigen van dieren in besmette en verdachte bedrijven en op de bedrijven waar het pluimvee uit voorzorg gedood en vernietigd wordt. In deze actie werden dieren gedood en vernietigd in 8 besmette bedrijven.

Op 118 professionele bedrijven werd het pluimvee preventief gedood. Bovendien werd ook hobby pluimvee bij particulieren in een straal van
1 km rond besmette bedrijven gedood.

De doding van de pauwen gisteren in Bree is onderdeel van deze actie. De medewerkers en personeelsleden van het F.A.V.V. hebben deze opdrachten in uiterst moeilijke omstandigheden tot een goed einde gebracht. Naast de logistieke en organisatorische problemen, werden de mensen soms tegengewerkt of bedreigd en in één geval zelfs het slachtoffer van fysiek geweld. Het doden van specifieke soorten zoals struisvogels en pauwen stelde specifieke problemen. Blijkbaar lag geen pasklare oplossing voor de hand. Vooraleer werd beslist om de pauwen met het geweer te doden werden een aantal afwegingen gemaakt :


1° advies ingewonnen van dierenartsen met pluimvee ervaring om de dieren op afstand te verdoven. Dit bleek onmogelijk aangezien de dieren hoog in de bomen verscholen zitten en/of tussen de struiken zitten. Daarenboven speelt de wind een sterke rol, zeker in het open veld.

2° verwerken van een verdovingsmiddel in de voeding (chloralose), doch aangezien deze dieren geen vaste voederplaats hebben en de eigenaar niet meewerkt, was en is dit geen optie.
3° advies ingewonnen bij het natuurhulpcentrum van Opglabbeek om de dieren te vangen met netten, doch deze mensen vonden dit geen optie net zoals de vorige 2 stappen.

Hierna hebben de bevoegde dierenartsen besloten dat er maar een optie meer restte nl., de pauwen neerschieten met een jachtgeweer.

Gezien het potentiële gevaar van de eigenaar en van deze onderneming heeft men het advies gevraagd van de burgemeester van Bree, politie van Bree en de arrondissementscommissaris van Hasselt en Tongeren.

De afspraak werd gemaakt dat bij aanvang van deze doding en ruiming de politie aanwezig was, evenals de dienst slachtofferhulp (voor opvang van de eigenaar).

Tijdens de bestrijding van de vogelpest legde GAIA drie maal een klacht neer bij het F.A.V.V. :

. een klacht over TV-beelden waarop te zien is dat een persoon op een kip trapt ;
. een klacht over het doden van ééndagskuikens ; . een klacht over het doden van pauwen.

Het F.A.V.V. engageert zich om elk van deze klachten te onderzoeken, maar verzet zich tegen de manier waarop haar medewerkers ongenuanceerd als dierenbeulen worden afgeschilderd. Tijdens de doding van dieren wordt wel degelijk aandacht besteed aan het respecteren van het dierenwelzijn, er wordt telkens nagegaan of er voor de doding van de dieren alternatieven beschikbaar zijn.

Vorige week was er tussen GAIA en het F.A.V.V. een eerste gesprek rond de mogelijke vaccinatie van pluimvee bij hobby kwekers. Tot op heden is de vaccinatie enkelen onder zeer strikte voorwaarden toegestaan in erkende dierentuinen.

Bij het overleg met GAIA werden volgende afspraken gemaakt :

. het F.A.V.V. bracht het probleem van de vaccinatie van pluimvee bij particulieren onder de aandacht van de EU Commissie. . Het probleem van de toekomstige vaccinatie wordt besproken op een vergadering van het Raadgevend Comité van het F.A.V.V. (waarschijnlijk op 28 mei a.s.). GAIA zetelt in dit Raadgevend Comité. Bij deze discussie zullen alle aspecten van vaccinatie aan bod komen : wetenschappelijke, maatschappelijke, juridische en economische. Daarbij zal de bescherming van de volksgezondheid voorop staan. GAIA zal in dit debat gevraagd worden om zelf experten (ethici) voor te dragen.